Ange ditt sökord

Annons:

Smörja i förebyggande syfte

Hej!
Har en dotter med böjveckseksem och numera överhuvudtaget torr hud som kliar. Lillasyster hade redan som liten torr hud, vilken vi inte smorde. Hon hade inget besvär med den, kliade inte och fick vid 1,5 år lite eksem i armveck och i nacke. Likadant idag vid snart 3 år. För övrigt lite torrfläckar på kroppen.

Läser nu på någon Propyless-sida som ni rekommenderat till en som frågat att
"om torr hud inte behandlas med mjukgörande kräm eller lotion kan det bli inkörsporten till eksem". Innebär detta att om vi dagligen smort våra barn hade de aldrig fått problem med eksem och klåda och därför ej heller behövt kortisonsalvor? Eller innebär det att man kan hålla det borta tills dess att man slutar och då bryter det ut? Eller bryter det ut oavsett vad man gör?
Eller innebär det att om man smörjer förebyggande så får man inte eksem eller är det samma sak att om man har eksem och smörjer så håller man eksemen borta?

Nu smörjer vi morgon och kväll på de ställen där eksemen finns, men vi gjorde inte det innan det var eksem, är det orsaken till deras problem idag?

Tack på förhand

Hej!
All hud kan få eksem om den nöts tillräckligt mycket, det har man visat bland annat i experiment med friska frivilliga som fått ha händerna i vatten med diskmedel eller liknande, under olika långa tidsperioder. När man torkat ut huden tillräckligt mycket, uppstår eksem som är ett slags kombination av bristande hudbarriär (huden förlorar fett och fukt för att hornskiktet inte "håller tätt"), inflammation och klåda, som gör att man river, och så uppstår en ond cirkel.
Atopisk hud är en ärftlig benägenhet, som redan från början har ett sämre skydd (barriär) mot omvärlden, och alltså mycket lättare får eksem. Riklig smörjning kan inte göra att man smörjer bort den benägenheten, men att man får mindre problem av det eksem som blir. Det är helt enligt rekommendationerna att man smörjer morgon och kväll med mjukgörande kräm på barn med atopiskt eksem, och det är troligt att ni håller eksemen borta eller minimerar besvären med att hålla på med det. De problem barnen har idag beror alltså inte på att ni inte smörjde dem som riktigt små!
De flesta barn blir ju bättre med tiden, och då kan smörjandet minska till en gång om dagen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!