Ange ditt sökord

Annons:

Smörja i förebyggande syfte

Hej!
Har en dotter med böjveckseksem och numera överhuvudtaget torr hud som kliar. Lillasyster hade redan som liten torr hud, vilken vi inte smorde. Hon hade inget besvär med den, kliade inte och fick vid 1,5 år lite eksem i armveck och i nacke. Likadant idag vid snart 3 år. För övrigt lite torrfläckar på kroppen.

Läser nu på någon Propyless-sida som ni rekommenderat till en som frågat att
"om torr hud inte behandlas med mjukgörande kräm eller lotion kan det bli inkörsporten till eksem". Innebär detta att om vi dagligen smort våra barn hade de aldrig fått problem med eksem och klåda och därför ej heller behövt kortisonsalvor? Eller innebär det att man kan hålla det borta tills dess att man slutar och då bryter det ut? Eller bryter det ut oavsett vad man gör?
Eller innebär det att om man smörjer förebyggande så får man inte eksem eller är det samma sak att om man har eksem och smörjer så håller man eksemen borta?

Nu smörjer vi morgon och kväll på de ställen där eksemen finns, men vi gjorde inte det innan det var eksem, är det orsaken till deras problem idag?

Tack på förhand

Hej!
All hud kan få eksem om den nöts tillräckligt mycket, det har man visat bland annat i experiment med friska frivilliga som fått ha händerna i vatten med diskmedel eller liknande, under olika långa tidsperioder. När man torkat ut huden tillräckligt mycket, uppstår eksem som är ett slags kombination av bristande hudbarriär (huden förlorar fett och fukt för att hornskiktet inte "håller tätt"), inflammation och klåda, som gör att man river, och så uppstår en ond cirkel.
Atopisk hud är en ärftlig benägenhet, som redan från början har ett sämre skydd (barriär) mot omvärlden, och alltså mycket lättare får eksem. Riklig smörjning kan inte göra att man smörjer bort den benägenheten, men att man får mindre problem av det eksem som blir. Det är helt enligt rekommendationerna att man smörjer morgon och kväll med mjukgörande kräm på barn med atopiskt eksem, och det är troligt att ni håller eksemen borta eller minimerar besvären med att hålla på med det. De problem barnen har idag beror alltså inte på att ni inte smörjde dem som riktigt små!
De flesta barn blir ju bättre med tiden, och då kan smörjandet minska till en gång om dagen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 8 mars, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: