Ange ditt sökord

Annons:

Småknottrig på hela kroppen

Hej, min dotter som är fem år kom upp ur badet i torsdags och var alldeles knottrig och rödflammig på hela kroppen. Jag trodde att det berodde på att hon tagit schampo eller något annat i badvattnet, men om det varit en allergisk reaktion så borde det inte sitta i fortfarande (det är måndag idag). Jag talade med barnrådgivningen i fredags och fick rådet att avvakta till måndag så att jag kunde kontakta min barnläkare. Han hade dessvärre semester denna veckan. Ringde då min huläkare som svarade att detta kunde jag gå till bvc med, dom visste allt om prickar! Bvc hade såklart inte tid idag så nu är jag trött på att skickas hit och dit. Kan ni möjligtvis hjälpa mig? Flickan har ingen feber, är för övrigt fullt frisk, och har inte haft någon klåda förrän idag när hon fick prova att bada igen. Jag smorde in henne med en mild cortisonkräm för att se om det blev bättre.

Det är ju tyvärr svårt att säga vad detta kan vara utan att ha sett hur utslagen ser ut. Man kan få nässelutslag av värme och kontakt med vatten. Då ser huden flammig och knottrig ut. Oftast brukar nässelutslag klia men hos barn kliar det ibland inte. Däremot är det så att varje enskilt utslag bör försvinna inom 24 timmar, men nya kan ju komma upp på samma ställe. Läs om urticaria/nässelutslag i dermatologens patientinformation och se om det kan stämma. Vidare kan det ju vara en virusinfektion som precis började synas när huden blev varm i samband med badet. Om din dotter är helt opåverkad och inte har någon feber, äter och dricker och mår bra, tycker jag att du kan fortsätta smörja med hydrokortisonkräm och också ge ett receptfritt antihistamin på försök och se om det hela går över inom en vecka. Om utslagen därefter sitter kvar får du ta kontakt med läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 24 november, 2003 Publicerad: 24 november, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: