Ange ditt sökord

Annons:

Små svidande/kliande utslag

Hej Ylva!

Jag fick för en dryg vecka sedan sex små utslag på sidan av höften som till en början kliade lätt. De är grupperade nästan i en cirkel. Då jag har fått svamp vid ett par tillfällen tidigare så köpte jag Pevaryl och smorde på utslagen. Men jag tror att det här är något annat. Utslagen fick efter ett par dagar en liten prick i mitten som såg ut att vara vätskefylld, ungefär som en liten blåsa. Nu har utslagen mörknat något i färg och är inte lika svullna längre. Pricken i mitten av utslagen har blivit till en liten liten sårskorpa. Vad kan det vara för typ av utslag, och hur kan jag behandla dem, och förebygga att jag får dem igen?
Mvh,
Johan

Svar till signaturen JG.
Ett avgränsat område med grupperade blåsor som torkar in till små sårskorpor leder tanken till herpes simplex tycker jag. När utslaget kommer har man ofta stickningar och klåda som sedan minskar. Hela förloppet tar 7-10 dagar. Typiskt för herpes simplex på huden är att liknande utslag återkommer på samma ställe med varierande intervall. Man kan inte förebygga att de ej återkommer, virus sitter i nervroten i det hudområde som försörjs. Försiktig tvätt med tvål och vatten så att sekundär bakteriell infektion förhindras brukar räcka som behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 november, 2001 Publicerad: 15 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: