Ange ditt sökord

Annons:

Små pigmentfläckar

Jag är 23 år och har upptäckt att jag i ansiktet har små pigmentfläckar, runt munnen och hakan och på pannan. På långt håll ser det ut som jag har acne men det är inte det, bara fläckar. Det ser inte så kul ut och jag får ha makeupkräm i ansiktet för att jämna ut hudens nyans och att dölja fläckarna. Vissa är små, röda, nästan som spruckna blodkärl och runt munnen är mer bruna som fräknar. Ser ut som en mustasch på avstånd. Vad kommer dem i från? Kan det vara som ärr efter små finnar eller är det solskador? Är det möjligt att bleka bort det med någon slags kräm eller laser eller AHA-syra eller bleknar dem med tiden? I övrigt så har jag inga finnar i ansiktet men min föredetta "porslinshy" ha blivit flammig dem här små små fläckarna. Kan huden bli helt återställd? Är trött på att behöva använda makeupkräm varje dag för att jämna ut. Några kommentarer?!

Kan det vara perioral dermatit som du fått? Då har man små röda "knottror" ofta kring munnen. Om det är pigment kan det vara en variant av melasma. Svårt i så fall att behandla. Undvik solen och använd hög solskyddsfaktor så bleknar pigmentet. Läs mer om perioral dermatit och melasma i dermatologens patientinformation på vår hemsida och se om någon av dessa hudsjukdomar kan stämma med dina besvär.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: