Ange ditt sökord

Annons:

Små knottror på händerna

Hej!
Jag har sedan många månader, kanske ett år, haft ett par små 0,5-1 mm/diameter, ljusrosa lätt upphöjda prickar på högerhandens yttersta knoge. De har inte besvärat mig, men nu har de börjat sprida sig. Nu har jag kanske tio stycken på yttersta knogen, och fler på väg. Jag har även enstaka på knogarna. De har även spridits till vänster hand, och armbågarna. De kliar lite, men bara där många är koncentrerade. Jag har mycket ljus hy, rött hår, och blir alltid röd om jag solar. Jag har alltid haft torr hud, atopiskt eksem som barn, och är mycket allergisk mot pc och sulfa. Jag försöker smörja med MiniDerm och dylikt efter varje kontakt med vatten. Smörjer med hydrokortison på kvällen, men ser ingen egentlig förbättring, dock försvinner klådan. Har två blöjbarn, så jag tvättar händerna ofta. Mycket tacksam för hjälp.

Detta med orsaken till "prickar" är inte helt lätt. Det jag tänker på är 2 helt skilda orsaker.
1/ Dels kan det vara ett tecken på aktivitet i Ditt eksem. Då får man ofta perioder med små blåsor (det som medicinskt kallas för vesikler). Huden kan då ofta bli sämre, starkt kliande och eventuellt vätskande. Behandlingen blir då att undvika vatten i möjligaste mån, använda en starkare kortisonkräm modell Elocon och nån mjukgörande kräm.
2/ Vad man även skulle kunna tänka sig då besvären suttit ett tag på samma ställe, är att det rör sig om en virusinfektioner (t.ex sk mollusker eller handvårtor?). Svårt att säga via mailen.
Har Du inte blivit bättre och har nu besvär från händerna, tycker jag Din husläkare/vårdcentral ska få titta på Dina händerna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: