Ange ditt sökord

Annons:

Små knottror på händerna

Hej!
Jag har sedan många månader, kanske ett år, haft ett par små 0,5-1 mm/diameter, ljusrosa lätt upphöjda prickar på högerhandens yttersta knoge. De har inte besvärat mig, men nu har de börjat sprida sig. Nu har jag kanske tio stycken på yttersta knogen, och fler på väg. Jag har även enstaka på knogarna. De har även spridits till vänster hand, och armbågarna. De kliar lite, men bara där många är koncentrerade. Jag har mycket ljus hy, rött hår, och blir alltid röd om jag solar. Jag har alltid haft torr hud, atopiskt eksem som barn, och är mycket allergisk mot pc och sulfa. Jag försöker smörja med MiniDerm och dylikt efter varje kontakt med vatten. Smörjer med hydrokortison på kvällen, men ser ingen egentlig förbättring, dock försvinner klådan. Har två blöjbarn, så jag tvättar händerna ofta. Mycket tacksam för hjälp.

Detta med orsaken till "prickar" är inte helt lätt. Det jag tänker på är 2 helt skilda orsaker.
1/ Dels kan det vara ett tecken på aktivitet i Ditt eksem. Då får man ofta perioder med små blåsor (det som medicinskt kallas för vesikler). Huden kan då ofta bli sämre, starkt kliande och eventuellt vätskande. Behandlingen blir då att undvika vatten i möjligaste mån, använda en starkare kortisonkräm modell Elocon och nån mjukgörande kräm.
2/ Vad man även skulle kunna tänka sig då besvären suttit ett tag på samma ställe, är att det rör sig om en virusinfektioner (t.ex sk mollusker eller handvårtor?). Svårt att säga via mailen.
Har Du inte blivit bättre och har nu besvär från händerna, tycker jag Din husläkare/vårdcentral ska få titta på Dina händerna.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!