Ange ditt sökord

Annons:

Små kliande och stickande blåsor på fingrarna

Hej!
Jag arbetar i vården med ständig kontakt med patienter. Jag använder olja i min behandling och har tidigare använt liniment som ger ökad värme och även kyleffekt. Sedan en lång tid har jag återkommande problem med små, stickande blåsor där vissa blåsor är variga på rodnad botten. De sitter på fingrarnas dorsalsida och främst lill- och ringfinger på höger hand. Jag har provat att hålla de mjuka med oparfymerad kräm, hydrocortisoncreme och riktigt fet kräm med ullfett i. Inget verkar fungera. Det enda som har givit något resultat verkar vara saltvatten och ringblomssalva.
Jag använder numera handskar i arbetet vid massagebehandlingar men vet inte vad som inducerar nya utbrott. Precis när jag tror att jag hittat ett samband kommer det nya blåsor. Vad bör jag börja med att göra?

Hej!
Det du beskriver kan i första hand vara handeksem, men även möjligen pustulosis palmoplantaris (en form av psoriasis), möjligen också svamp. En hudläkare bör kunna avgöra detta genom att titta och ev provta en "blåsa". I ditt yrke är det ju fullt möjligt att du utvecklat en kontaktallergi mot någon av de ämnen som finns i de krämer och oljor du använder. Detta kan avgöras genom en sk lapptest. Eftersom eksemet har samband med din yrkesutövning är det extra viktigt att du får korrekt diagnos och behandling, så du bör söka vårdcentralen för remiss till hudspecialist för att få en bedömning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!