Ange ditt sökord

Annons:

Små flagor i pannan

har skickat in två andra frågor i samma ämne men med lite olika frågeställningar. Slå gärna ihop dessa och ge ett gemensamt svar på vad ni tror det är jag beskriver! Stort tack!

Kan en pormask någonsin förväxlas med en flaga från ett seborroiskt eksem? Har över näsan och ffa i pannan vit-gula små prickar som sitter fast i utförsgången av en talgkörtel. Dessa sitter väldigt ytligt (vissa faller lätt av vid beröring) och jag undrar därför om det kan vara så att detta kan ha någon koppling till svampar och seborroiskt eksem. Typiska flagor finns också vid ögonbryn och vid näsroten, men kan seborroroiskt eksem också förekomma på “fri” hudyta, från nässpets till hårfäste? Mitt emellan ögonen, 2 cm upp, har jag ett område som då jag drar isär huden uppvisar en stor mängd små flagor, kommer från porer men är en slags blandning mellan pormask och eksemflaga (sitter ytligt, lossnar relativt lätt och lämnar då efter sig en liten öppen por). Huden över panna och näsa är röd och pannhuden har turgor, liksom ödemartad, ser ´”trött ut” och om man trycker på den blir den akut röd, även om man rynkar pannan tex. Jag går på behandling med differin. Om jag nu skall påbörja behandling med antimykotikum och hydrokortison, hur skulle en sådan kombinationsbehandling kunna se ut? Har fått diagnosen “komedoakne” och “eksem” men aldrig kunnat få reda på mer i detalj vad jag skall göra eller vad som är vad. Jättetacksam för svar!

Ytterligare ett svar till signaturen p.n.
Du beskriver så kallade slutna komedoner, vilket är mynningen av talgkörtlar där en liten vit keratinplugg med ett tunt lager av hudceller täcker mynningen. Dessa pluggar lossnar ibland när man klämmer på dem men ej alltid. Öppna komedoner är mynningen på talgkörteln där keratin och melanin bildar en mörk prick. Både slutna och öppna komedoner ses vid acne. Dessutom har du ett seborroiskt eksem med rodnad och fjällning vid ögonbyn,panna och näsvinklar. Om man skall behandla både acne och eksem bör man smörja med den ena krämen på morgonen och den andra på kvällen. Man bör aldrig bland olika salvor vid samma behandlingstillfälle.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 mars, 2002 Publicerad: 29 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: