Ange ditt sökord

Annons:

Små finnar bildar utslag

Hej!
Jag undrar om jag har råkat ut för svamp eller perioral dermatit eller om jag har en allergisk reaktion mot något jag ätit?
Har sedan några veckor en 1,5 cm ojämn i konturerna, röd och lite “torr” fläck på sidan av hakan, strax nedanför munnen.

Fläcken uppstod genom små röda, vitfyllda blåsor som efter några dagar (eller när man pillat sönder dem) torkar ihop och fjällar lite. Med ett par dagars mellanrum kommer någon ny blåsa. Fläcken är kvar och känns lite stram och ser lite “randig” ut om man granskar den. Kliar inte och fjällar bara en aning.
Nu har jag sett enstaka röda kvisslor på hakan och är rädd för att detta sprider sig eller är något allvarligt.
Är rätt solkänslig men har bara varit i solen några omgångar i år, med mycket hög solskyddsfaktor och aldrig långa stunder.

Äter Imurel (och vet att undvika sol) mot Ulcerös Colit, men har inget skov just nu, vilket tydligen också kan framkalla utslag.
Har haft nässelfeber av jordgubbar och soleksem tidigare i livet, men inget sådant under denna sommar.
Är förstås orolig att detta är en allvarligare hudsjukdom, nu när det inte har givit med sig på flera veckor. Har använt receptfri cortisonsalva i en vecka – utan synbar effekt – och vill inte fortsätta om det är direkt skadligt vid dermatit. Kan en svampinfektion innebära små kvisslor?

Har surfat runt på er eminenta sida, men ändå inte lyckats hitta mitt lilla, men oroande besvär.
Tacksam för svar innan jag åker på semester i tre veckor.
Vill gärna kurera mig frisk då!

Hej!
Det låter mest som ett eksem, mindre som perioral dermatit. Daktacort är en receptfri mild kortisonsalva som även tar ytliga jästsvampar, den kan man använda några dagar i ansiktet på prov. Annars får du visa upp det för en läkare!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 30 juli, 2003 Publicerad: 30 juli, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: