Ange ditt sökord

Annons:

Slipning eller laser för att bli av med Rosacea?

Hej,
Jag har Rosacea på näsan sedan många år tillbaks (är nu 31 år). Har prövat bla tetracyklin som jag tyvärr inte tålde, fick då Erymax och Eryzol istället. Inte heller dessa hjälpte vilket föranledde en färglaserbehandling för ca 3 år sedan, som gav viss effekt men som nu tyvärr är helt borta. Idag är näsan svagt röd med några ytliga blodkärl samt att jag till och från får acneliknande utslag, även talgkörtlarna anses svagt förstorade. Jag använder sedan ca 1 år tillbaks en kräm (Rozex) utan större resultat. Jag trivs med mitt utseende men känner dock att det vore en befrielse att bli av med detta nu.
Har blivit rekommenderad av läkare att genomföra en “slipning” av nästan? Är detta verkligen rätt metod eller finns det andra mediciner eller krämer man bör testa först? Läkaren föreslog först en “kolsyrelaser” men ändrade sig sedan och föreslog “slipning” istället för att detta skulle ge bättre resultat!? Jag känner mig mycket osäker på att detta verkligen är rätt behandling efter att ha läst andra inlägg på denna sida. Vad skulle ni rekommendera och vad finns det för risker med att genomföra en slipning?

Hej! Diffus rodnad är ofta ett svårbehandlat delfenomen i rosacea. Färgämneslaser har ansetts vara bästa metoden, men väntetiderna har varit långa och många kliniker har prioriterat blodkärlstumörer hos barn och unga, framför rosacea. Efter en slipning blir huden tunnare och känsligare, och måste skyddas från ultraviolett ljus med sun-block eller vara i skuggan (helst!).
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 oktober, 2003 Publicerad: 8 oktober, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: