Ange ditt sökord

Annons:

“Skurgummehänder”

Hej. Har en dotter som jobbar som brevbärare. Hon ser förfärlig ut på händerna: mycket torr, röd och självsprickor. Jag har nu köpt bomullsvantar och vaselin till henne att använda nattetid. Är salicylsyrevaselin bättre? Eller rekommenderar ni något annat?
Tacksam för svar.
Vänlig hälsning,
Barbro Johansson

Har man röda, torra och spruckna händer behöver huden dels något mjukgörande/fuktighetsbevarande och dels bör man tänka på varför händerna blivit som de blivit.
Ang torrheten fungerar vaselin som ett "fettskikt" som förhindrar huden från att avdunsta vatten, vilket gör att vattnet stannar kvar och på sikt mjukar upp händerna. Detta blir gärna fett och kladdigt, men kan vara som en "intensivbehandling" till natten, ofta kombinerat med bomullsvantar. Salicylsyrevaselin kan vara bättre ifall huden är påtagligt tjock och fjällande, då salicylsyran mjukar upp och avfjällar huden mer effektivt. Annars kan det vara mer behagligt att använda en fetare kräm som "går in i huden" lite lättare som Repair, Ceridal eller Locobase från Apoteket.
Sen bör man tänka på varför händerna blivit som de blivit - för mycket handtvätt, uttorkande arbete eller kanske nåt bakomliggande hon inte tål? Skydda händerna mot vatten och uttorkning. Blir det inte bättre tycker jag hon ska ta kontakt med sin vårdcentral för att få bättre hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!