Ange ditt sökord

Annons:

“Skurgummehänder”

Hej. Har en dotter som jobbar som brevbärare. Hon ser förfärlig ut på händerna: mycket torr, röd och självsprickor. Jag har nu köpt bomullsvantar och vaselin till henne att använda nattetid. Är salicylsyrevaselin bättre? Eller rekommenderar ni något annat?
Tacksam för svar.
Vänlig hälsning,
Barbro Johansson

Har man röda, torra och spruckna händer behöver huden dels något mjukgörande/fuktighetsbevarande och dels bör man tänka på varför händerna blivit som de blivit.
Ang torrheten fungerar vaselin som ett "fettskikt" som förhindrar huden från att avdunsta vatten, vilket gör att vattnet stannar kvar och på sikt mjukar upp händerna. Detta blir gärna fett och kladdigt, men kan vara som en "intensivbehandling" till natten, ofta kombinerat med bomullsvantar. Salicylsyrevaselin kan vara bättre ifall huden är påtagligt tjock och fjällande, då salicylsyran mjukar upp och avfjällar huden mer effektivt. Annars kan det vara mer behagligt att använda en fetare kräm som "går in i huden" lite lättare som Repair, Ceridal eller Locobase från Apoteket.
Sen bör man tänka på varför händerna blivit som de blivit - för mycket handtvätt, uttorkande arbete eller kanske nåt bakomliggande hon inte tål? Skydda händerna mot vatten och uttorkning. Blir det inte bättre tycker jag hon ska ta kontakt med sin vårdcentral för att få bättre hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: