Ange ditt sökord

Annons:

Skador på huden efter eksem

Hej!
Jag har haft eksem hela mitt liv. Och jag menar inte bara böjveckseksem utan jag har det på båda smalbenen på hela det utrymmet. Sen har jag lite på armarna och på stora delar av framsidan och sidan på låren. Har också känslig hy överhuvudtaget, är väldigt torr.

Jag har använt mildison hela mitt liv och använt starkare kortison medel mm. Jag har inte fått bort eksemet. Sen så vet jag att jag måste behandla resten av mitt liv hela tiden, vilket jag har gjort. Jag har gjort allt som jag har fått reda på att jag ska göra. Men ändå vaknar jag mitt i natten pga att jag kliar på eksemet.

Min fråga är, jag har många gånger gett efter och kliat på eksemet så mina hud är riktigt ful, full med öppna sår och stora mörka eksempartier. Jag är från Afrika. Så mitt eksem blir mer svart/grått än rött. Är det vanligt att afrikaner får eksem och ska de behandlas med en annorlunada behandling då?

Jag skäms för min hy och har stor ångest varje sommar och varje fotbollsmatch. Snälla hjälp mig och besvara min fråga.

Kan jag någonsin få en hy som ser bra ut? Jag är inte bara ytlig. Jag är också rädd för att, de så många öppna såren, kan orska skador på min hy mer än det synliga?

Med vänliga hälsningar
(den ångestfyllda tonåringen med eksem)

Eksembesvär kan drabba alla, oberoende av etnisk folgrupp. Många gånger brukar det kallare och torrare klimatet i Norden dock vara en försämringsfaktor, som gör att eksemet här blir sämre än om man lever i Medelhavsområdet eller längre söderut.
Behandlingen av eksemet är beroende på hur svårt eksemet är. Har man lindrigt eksem räcker det många gånger med mjukgörande krämer, vid måttligt eksem är kortisonkrämer basbehandling och vid ett svårt eksem får man överväga ljusbehandling eller t.o.m. immundämpande tabletter som t.ex. Imurel, Sandimmun eller kanske Methotrexate. Detta bör i så fall skötas av en hudläkare med erfarenhet.
Har man ett underbehandlat eksem som hela tiden kliar och det blir sår, blir det gärna en "sårläkning" i huden, vilket gör att huden både kan bli ärrig och dessutom mista sitt pigment (är man mörk i huden blir det gärna vita hudytor). Däremot av själva hudinflammation som orsakas av eksemet (om man är lite mörkfärgad i huden) kan man ofta bli ännu lite brunare/svartare, som ger ett "mörkfläckigt" utseende. Någon skada i inre organ eller djupare i huden sker inte. Däremot låter det som att Ditt eksem är lite underbehandlat och Du behöver säkert en lite mer kraftfull kortisonkräm modell Elocon. Ta kontakt med Din behandlande läkare för diskussion. Lycka till.
/Anders

Läs även vanliga frågor och svar om eksembehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: