Ange ditt sökord

Annons:

Skador på huden efter eksem

Hej!
Jag har haft eksem hela mitt liv. Och jag menar inte bara böjveckseksem utan jag har det på båda smalbenen på hela det utrymmet. Sen har jag lite på armarna och på stora delar av framsidan och sidan på låren. Har också känslig hy överhuvudtaget, är väldigt torr.

Jag har använt mildison hela mitt liv och använt starkare kortison medel mm. Jag har inte fått bort eksemet. Sen så vet jag att jag måste behandla resten av mitt liv hela tiden, vilket jag har gjort. Jag har gjort allt som jag har fått reda på att jag ska göra. Men ändå vaknar jag mitt i natten pga att jag kliar på eksemet.

Min fråga är, jag har många gånger gett efter och kliat på eksemet så mina hud är riktigt ful, full med öppna sår och stora mörka eksempartier. Jag är från Afrika. Så mitt eksem blir mer svart/grått än rött. Är det vanligt att afrikaner får eksem och ska de behandlas med en annorlunada behandling då?

Jag skäms för min hy och har stor ångest varje sommar och varje fotbollsmatch. Snälla hjälp mig och besvara min fråga.

Kan jag någonsin få en hy som ser bra ut? Jag är inte bara ytlig. Jag är också rädd för att, de så många öppna såren, kan orska skador på min hy mer än det synliga?

Med vänliga hälsningar
(den ångestfyllda tonåringen med eksem)

Eksembesvär kan drabba alla, oberoende av etnisk folgrupp. Många gånger brukar det kallare och torrare klimatet i Norden dock vara en försämringsfaktor, som gör att eksemet här blir sämre än om man lever i Medelhavsområdet eller längre söderut.
Behandlingen av eksemet är beroende på hur svårt eksemet är. Har man lindrigt eksem räcker det många gånger med mjukgörande krämer, vid måttligt eksem är kortisonkrämer basbehandling och vid ett svårt eksem får man överväga ljusbehandling eller t.o.m. immundämpande tabletter som t.ex. Imurel, Sandimmun eller kanske Methotrexate. Detta bör i så fall skötas av en hudläkare med erfarenhet.
Har man ett underbehandlat eksem som hela tiden kliar och det blir sår, blir det gärna en "sårläkning" i huden, vilket gör att huden både kan bli ärrig och dessutom mista sitt pigment (är man mörk i huden blir det gärna vita hudytor). Däremot av själva hudinflammation som orsakas av eksemet (om man är lite mörkfärgad i huden) kan man ofta bli ännu lite brunare/svartare, som ger ett "mörkfläckigt" utseende. Någon skada i inre organ eller djupare i huden sker inte. Däremot låter det som att Ditt eksem är lite underbehandlat och Du behöver säkert en lite mer kraftfull kortisonkräm modell Elocon. Ta kontakt med Din behandlande läkare för diskussion. Lycka till.
/Anders

Läs även vanliga frågor och svar om eksembehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!