Ange ditt sökord

Annons:

Skadliga salvor?

Vi har en dotter som vi smörjer med mjukgörande samt kortison.
Min fundering är:

Är det några skadliga ämnen som tas upp av blodet i minidermsalvan, vilken vi smörjer kroppen med morgon och kväll? De skadliga ämnen i kortison som tas upp av blodet, vad är de skadliga för? Är de cancerframkallande el. är det jobbigt för levern? Vart tas de upp ?

Solskyddsfaktorer sägs ju åxå vara skadliga, varför då? Är solskydd skadligare än miniderm?

Min stora fråga är alltså om dessa salvor kan ge cancer?

Min andra fråga: är de skadliga ämnen som finns i kläder, hur mycket av dessa ämnen går in genom huden?

Vad innebär kontaktallergi? Har förstått att formaldehyd som finns i kläder kan ge det. Innebär det att man får utslag när och där man har kläder, eller?

Hur kan man kolla om mitt barn har allergi mot formaldehyd eller andra ämnen som finns i kläder?

Tack från en orolig

Det finns inga skadliga ämnen i varken Miniderm eller kortisonkräm. Ingen av de aktiva substanserna i dessa krämer går in i blodet. De ingående ingredienserna verkar bara lokalt i huden. Vid långvarig behandling med stark kortison (ej hydrokortison) på stora kroppsytor kan ett upptag ske genom huden till blodet av kortison och det som händer då är att kroppens egen produktion av kortison minskar. När man sedan slutat kan en brist uppstå på detta hormon. Kortison är inte cancerframkallande. Solskyddskrämer är inte cancerframkallande. Eventuella färgämnen och formalin som finns i kläder kan ibland ge kontaktallergi. Man får då klåda och rodnad med eksem på de ställen på kroppen där tyget legat mot huden, speciellt om man svettats och huden blir fuktig. Denna typ av allergiskt kontakteksem är mycket ovanligt och kan lätt kännas igen av hudläkare. Om man verkligen har en misstanke om kontaktallergi mot formalin kan man göra så kallad epicutantest, då man lägger en liten mängd av ämnet man vill testa på ett litet område av ryggen. Denna test görs bara på hudkliniker. Jag skulle tro att din dotter har atopiskt eksem och då föreligger ingen allergi mot formaldehyd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: