Ange ditt sökord

Annons:

Skabb + parasiter

Jag har klåda och misstänker att jag har skabb.

Svar till signaturen aj.

Skabb orsakas av ett litet kvalster, sarcoptes scabie, som är ungerfär 0,2 mm stort. Kvalstret överförs mellan människor vid sexuell kontakt men även vid annan litet mer långvarig hudkontakt såsom hålla i hand, krama, sova i samma säng till exempel. Efter smittotillfället tar det ungefär 6 veckor innan man får symtom i form av klåda och spridda utslag. Klådan börjar ofta på låren och magen, sprider sig så småningom till hela kroppen. Ofta ses blåsor och eventuellt små vita gångar mellan fingrar, på handleder, runt bröstvårtor, på peniskaft eller hos små barn i fotsulor. På övriga delar av kroppen ses mer ospecifika rodnade knottror och fjällning (eksem).
Klådan är värst på natten.
Om man misstänker att man fått skabb bör man söka hudläkare som vid litet vana kan plocka fram kvalstret från huden och syna i mikroskop. Behandlingen är Tenutex eller Nix som finns receptfritt på apotek. Instruktion finns i förpackningen. Man bör dock inte behandla sig utan säker diagnos då många andra sjukdomar kan ge klåda och en behandling enligt ovan då kan göra skada.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 oktober, 2001 Publicerad: 1 oktober, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: