Ange ditt sökord

Annons:

Skabb eller eksem?

Jag klappade en katt när jag var på Rhodos. Dagen efter hade jag fått små blåsor längs med tummer och på insidan av armen. Jag har haft skabb förut och det liknar det, men det kliar inte lika mycket. Det flammar upp lite då och då men om man punkterar en blåsa så verkar det lägga sig.
Vad kan det vara??

Hej!
Skabbdjur som trivs på människa smittar mellan människor och det är alltså inte det du fått av katten. Det finns flera tänkbara orsaker till att du reagerar med blåsor av katten, den vanligaste förklaringen brukar vara mjällkvalster från katten, som kan hoppa över på människa och ge bett eller sk kontakturticaria (nässelutslag efter kontakt med ett ämne). Sådana kvalster kan inte överleva på människa, och det finns inga andra parasiter som gör det heller. Däremot kan det komma nya blåsor under en period, det anses bero på en immunologisk reaktion som satts igång. Går det inte över på en vecka så får du be om bedömning hos husläkaren.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!