Ange ditt sökord

Annons:

Skabb?

Hej, jag har haft en fruktansvärd klåda under nätter nu i ett antal veckor. När jag kliar blir det röda märken, detta har jag fått över i stort sett hela kroppen, men det är mest vid armhålorna, låren, smalbenen, ryggen, och magen. Idag köpte jag Tenutex! Jag tror att det är skabb, så jag testar att smörja in mig! Tror du att jag har rätt? Eller tror du att det kan vara nån annan sjukdom?

Som jag skrivit i flera tidigare svar är skabb en vanlig orsak till klåda som sitter kring handleder, mage och lår. Skabb är den enda klåda "som smittar". Klådan brukar vara värst på nätterna. Det är dock bäst om man får diagnosen säkerställd innan man behandlar sig med Tenutex, då det ju faktiskt finns många andra orsaker till klåda. Om man väjer att pröva Tenutex är det mycket viktigt att följa behandlingsanvisningarna till punkt och pricka. Alla i familjen liksom ev partners bör behandlas samtidigt även om det ej har klåda. Då behandlingen som du ser leder rätt långt, är det bra om man har en säker diagnos först.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: