Ange ditt sökord

Annons:

Skabb

Jag är nyss hemkommen från en tio dagars semester i Indonesien. Jag har enligt läkare fått någon slags skabb (djurskabb?). Symtomen är kliande små utslag som påminner om myggbett. Utslagen finns över hela kroppen utom huvud, händer och skrev. Jag blir lite fundersam när jag läser Er frågespalt och ser att skabben först gör sig påmind 3-6 veckor efter att man först fått detta. Kan det vara möjlig att man ser skabben redan efter några dagar? Kan det vara så att jag fått någon form av parasit från strandflugor? (Jag har inte ringformade utslag som typ larva migrans.) Och i så fall hur behandlas dessa parasiter?

Kvalstret skabb är "artspecifik" vilket betyder av varje kvalstersort bara förökar sig på sin "värd". Den skabb jag beskrivit som gräver små gångar i överhuden hos människa ger inte symtom förrän 6 veckor efter smitto-tillfälle. Däremot kan man få ospecifika utslag med klåda av andra värdars skabb till exempel kattskabb. Man får då klåda och röda prickar på de områden som varit i kontakt med värd-djuret men inget kvalster kan överleva i huden och inga gångar ses. Denna typ av reaktion försvinner av sig självt när kontakt med "värdjuret" försvinner. Skabb däremot som finns hos människa ger alltmer ökande besvär med klåda och utslag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 september, 2003 Publicerad: 1 september, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: