Ange ditt sökord

Annons:

Självsprickor

Hej!
Jag har under många år besvärats av självsprickor. För tillfället har jag 10 st på händerna. Dom blöder och gör ont. Sist jag hade många var under en stressig period, kan det ha ett samband med att man är stressad och inte mår bra?

Självsprickor på händerna sitter gärna på fingertopparna och ibland även över lederna. På fötterna är det vanligt ffa runt hälarna. Många gånger beror det på en tilltagande hudtorrhet kombinerat med en hudförtjockning. Detta gör huden mindre elastisk, och när det tänjs ut så spricker den i stället för att elastiskt vidga sig. Den bakomliggande orsaken kan vara olika sorters eksem, psoriasis eller "allmän uttorkning av huden". Många hudsjukdomar kan bli sämre under stressperioder.
Behandlingen är att undvika hudretande och huduttorkande ämnen inklusive vatten/tvålkontakt. Sen att använda rikligt med mjukgörande och gärna feta krämer. Envisa sprickor kan man ibland etsa eller till och med klistra ihop med cyanoakrylatlim modell Super Attack eller Casco Express lim (är dock allergiframkallande och ska användas med försiktighet).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: