Ange ditt sökord

Annons:

Självsprickor

Hej!
Jag har under många år besvärats av självsprickor. För tillfället har jag 10 st på händerna. Dom blöder och gör ont. Sist jag hade många var under en stressig period, kan det ha ett samband med att man är stressad och inte mår bra?

Självsprickor på händerna sitter gärna på fingertopparna och ibland även över lederna. På fötterna är det vanligt ffa runt hälarna. Många gånger beror det på en tilltagande hudtorrhet kombinerat med en hudförtjockning. Detta gör huden mindre elastisk, och när det tänjs ut så spricker den i stället för att elastiskt vidga sig. Den bakomliggande orsaken kan vara olika sorters eksem, psoriasis eller "allmän uttorkning av huden". Många hudsjukdomar kan bli sämre under stressperioder.
Behandlingen är att undvika hudretande och huduttorkande ämnen inklusive vatten/tvålkontakt. Sen att använda rikligt med mjukgörande och gärna feta krämer. Envisa sprickor kan man ibland etsa eller till och med klistra ihop med cyanoakrylatlim modell Super Attack eller Casco Express lim (är dock allergiframkallande och ska användas med försiktighet).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!