Ange ditt sökord

Annons:

Självsprickor under foten

Hej! Min sjuårige son plågas av att han ofta får självsprickor under fötterna. De gör förstås ont och läker långsamt. Vad kan man göra åt detta? Jag låter honom sitta i fotbad då och då, och smörjer fötterna varenda kväll med fotcréme. Han är eksembarn och har torr hud, så vårtor följer också med i "paketet". Just nu har han fem vårtor, varav tre är stora, under fötterna. Vi fick tips av distriktsköterskan att måla med nagellack på vårtorna och har hållt på med det i några veckor, något resultat syns inte ännu. Vårtmedel fungerade inte tyvärr. Hjälp! Det är så synd om honom, han gråter ibland för att sprickorna gör så ont och vårtorna är också irriterande.

Svar till signaturen Anna.
Din son har atopiskt eksem och det som kallas "atopiska vinterfötter". Huden på fotsulorna speciellt vid tårna spricker och gör ont. Den bästa behandlingen mot sprickor är att sätta på en hydrokolloid-platta till exemel Duoderm eller Confeel, som finns att köpa på Apoteket. Växelvis med detta kan man smörja med Fenuril-kräm som mjukgörande och 2% salicylsyrevaselin som avfjällande. Kortisonkräm har tyvärr dålig effekt. Se vidare i Dermatologens patientinformation om atopiska vinterfötter. Fotvårtor har de flesta barn någon period men tyvärr har barn med atopiskt eksem ofta långdragna besvär av fotvårtor på grund av sin dåliga hudbarriär. Man får försöka ändå med fotbad-nedslipning-vårtmedel och duodemplatta. Detta upprepas var 3:e dag, fotbad, nedslipning,vårtmedel och ny platta. Man kan få hålla på i månader, till slut brukar vårtorna gå bort. Principen för behandling av fotvårtor är att aktivera kroppens eget immunförsvar genom att slipa ned så det nästan blöder. Om man inte fått effekt efter flera månader kan man frysa bort vårtorna med kolsyre-is på en hudklinik.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 21 augusti, 2002 Publicerad: 21 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: