Ange ditt sökord

Annons:

Självsprickor på barn

Hej!
Jag är mamma till en pojke som är 10 år. Han hade, när han var liten, böjvecksecksem på armar och ben. Sedan 3 år tillbaka har han svåra självsprickor under båda fötterna. Jag har för mig att jag har läst någonstans att det finns en hudsjukdom som är vanlig hos barn och som går över av sig själv i ungefär 12-års åldern. Kan det stämma? Min pojke får väldigt djupa sprickor och har ibland svårt att gå på fötterna ordentligt.

Vi smörjer varje kväll med Salivase 2% och han sover med strumpor på. Ibland har vi även plåster på fötterna. Tycker du jag ska anlita vårdcentral för att få recept utskrivet? Till saken kan höra att jag och min mamma båda har den reumatiska sjukdomen Bechterew och jag har för mig att det kan vara kopplat till psoriasis. Vad har du för råd att ge oss, (skolsköterskan har jag pratat med och hon kunde inte tipsa om något annat).
Med vänliga hälsningar Pernilla.

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn i Sverige får varierande grad av besvär av denna sjukdom. Många blir bättre i småbarnsåldern eller i tonåren, men ca 10-15% har kvar sina eksembesvär upp i vuxenlivet. En variant vid denna sjukdom är det vi hudläkare ofta kallar för "atopiska vinterfötter", vilket innebär att fa fotsulor men ibland även handflator blir mycket torra, spruckna och med självsprickor. Det som brukar ha den bästa effekten är feta salvor som t.ex Salsyvase, men ibland är det bättre med en fetare kräm som Locobase, Repair eller Ceridal från Apoteket. Det finns även en speciell kräm framtagen för barn med "fiskfjällssjukan" som heter Locobase LPL. Den innehåller dock 5% mjölksyra+20% propylenglykol vilket gör den effektiv, men är sur och kan svida ifall man är känslig.
Har sonen besvär med klåda i fötterna, kan en kortisonkräm ha en viss förbättrande effekt, annars inte. Det är tyvärr mest mjukgörande krämer, fotbad och nedfilning som gäller. Brukar bli bättre vid ökande ålder.
Det finns en viss koppling mellan reumatiska sjukdomar och psoriasis, men däremot inte till böjveckseksem. Kroppen väljer böjveckseksem eller psoriasis, så jag tror inte sonen har psoriasis.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: