Ange ditt sökord

Annons:

Självmedicinerar med alkohol

Min man har alltid varit nervig och oroat sig för det mesta. Grubblande. Det senaste året har han haft svårt att sova och koppla av vilket har lett till att han började ”självmedicinera” med alkohol. Vart skall han vända sig för att få hjälp? Anita (54år)

Om ”självmedicinera” innebär din man kanske utvecklat ett alkoholberoende så är svaret att han (eller ni) ska vända er till beroendevården där ni bor. Man kan förutsättningslöst ta en första kontakt per telefon. OBS att detta gäller även om man kan se en orsak till hans drickande i form av nedstämdhet och sömnsvårigheter. Först när man behandlat alkoholberoendet kan det bli meningsfullt att specifikt behandla kvarstående psykiatrisk problematik. Sedan kan man ju invända att det behövs en integrerad behandling där man tar hänsyn till hela problematiken. Det är lätt att hålla med om men tyvärr är beroendevård och psykiatri i vårt land uppdelat på olika organisationer vilket bidrar till en ibland ogynnsam uppdelning av vården.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.