Ange ditt sökord

Annons:

‘Är jag alkoholist?

Hej, jag fick diagnosen bipolär sjukdom för ca ett år sedan.  Jag har varit på två behandlingar pga alkoholism. Tyckte att min problematik inte stämde med de övrigas. Har nu fått höra att jag "självmedicinerat" med alkohol pga min sjukdom!? Till saken hör att jag tappat omdömet och fått infall/impulser både med och utan alkohol i kroppen. Har allvarligt undrat (efteråt) om jag är helt skamlös, ansvarslös, hopplös. Kanske svårt att svara på denna korta beskrivning? Tacksam för svar i vilket fall.' Maria (42) 

Du beskriver ett problem som många människor har när man samtidigt både har en svår depression och parallellt med detta lider av ångest och oro. För dessa människor kommer just ångesten och oron att dämpas av alkohol (precis som hos alla andra människor) men med den stora skillnaden att det inte fullt ut ger den fulla dämpningen som dessa människor behöver pga att de dessutom har en behandlingskrävande depression i botten.

Det leder till att många människor med depression utvecklar en "sekundär alkoholism" som sedan kommer att ge ett behandlingsproblem, eftersom just alkoholismen förhindrar dem att få all den hjälp de behöver för sin grundsjukdom - nämligen sin depression. VAR DÄRFÖR MYCKET FÖRSIKTIG MED ALKOHOL om du dessutom har andra psykiska problem. Den hjälp och befrielse som alkoholen ger för stunden kostar dig många förlorade behandlingsår för din depressionsbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 31 maj, 2013

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: