Ange ditt sökord

Annons:

Signaturen ”Ansa” (kvinna 46) blev i höstas djupt deprimerad efter två operationer på kort tid, har ätit medicin och gått upp i vikt 10 kg:

Jag fick diagnosen egentlig depression och ordinerades Cipramil som jag nu ätit i sex månader. Redan efter två veckor kände jag mig mycket bättre och gladare, så medicinen fungerade. Problemet nu är att jag har gått upp 10 kilo på ett halvår. Beror det på medicinen eller på mitt allmäntillstånd?

Ska nu börja trappa ner på medicinen, men redan efter en veckas nedtrappning börjar jag känna mig mer ledsen igen – utan orsak. Vågar jag fortsätta trappa ner? Ska enligt min läkare på vårdcentralen trappa ner i 3-veckorsperioder; efter 6 veckor ska medicinen vara borta. Går det för fort, eller är det en rimlig nertrappning? Om min kraftiga övervikt beror på medicinen vill jag ju väldigt gärna sluta med den. Samtidigt vill jag ju inte bli deprimerad igen. Känns lite som att välja mellan pest och kolera.

Skrivet av Hjortsberg...
Viktökningen kan vara en biverkan av behandlingen. Se tidigare svar om Vikt och SSRI preparat. Utsättning i treveckorsperioder verkar rimligt. Se även tidigare svar om tid för utsättning.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: