Ange ditt sökord

Annons:

Signatruren Orolig kvinna (19): Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att ni är mitt sista hopp… Jag lider av en extrem oro för min dotter som nu är 8 månader gammal:

Oron gäller BARA plötslig spädbarnsdöd och uppkom först då hon var 4 månader. Jag har, sedan dess, gått hos en psykolog regelbundet och äter numera även paroxetin mot tvångstankar.

Jag "tror" mig se ett samband med min mammas självmordsförsök i min tidiga tonår och jag själv kan eventuellt se samband med flodvågskatastrofen. Sen den här rädslan kom, då hon alltså var 4 månader och jag fick för mig att hon slutat andas, har det varit en lång och ständig kamp. Jag och min sambo har turats om att sova; jag har haft total uppsyn på henne osv osv. De är ännu mycket jobbigt; jag har svårt att släppa det helt enkelt. Det är ändå så att ja kan lämna henne utan uppsyn nattetid och kollar ca en gång i halvtimmen då jag är vaken. Men detta är otroligt jobbigt...

Kan ni ge mig svar hur vanligt är plötslig spädbarnsdöd vid den här åldern och hur ska jag göra för att övervinna min rädsla? Tacksam för hjälp- snarast!

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Rädslan för att andra skall skada sig – som t.ex att de egna barnen skall utsättas för olyckor, sjukdomar eller plötslig död – kan ge en förlamande känsla hos många människor. Vi ser detta även ganska ofta hos våra patienter. Dessa besvär blir sedan ofta än mer provocerade av att det verkligen händer saker i samhället, som det ju hela tiden alltid gör, och dessa händelser ökar sedan ytterligare på dessa människors bekymmer. Vi ser också att svåra världshändelser medför ökad oro och osäkerhet hos många människor för bekymmer de går och funderar på.

Din egen ORO och RÄDSLA att det skall hända en olycka har ju sina RÖTTER någonstans.

Förlustkänslan att inte ha full kontroll över sin totala situation bygger ofta på en inneboende OTRYGGHET under uppväxttiden.

Denna typ av besvär KAN ibland bli HELT blockerande och kräva flera år av PSYKOTERAPI för att: 1) finna ORSAKEN, 2) ge STÖD och 3) lära ut konsten att HANTERA problemet i framtiden

Jag tycker att du skall ta kontakt med en Psykiatrisk klinik för att få hjälp. Så här kan du bara inte ha det. Det måste lösa sig INNAN ditt barn blir större; annars kommer din relation till barnet hela livet att präglas av den osjälvständiga relationen med betydande konsekvenser för dig och ditt barn. SÖK NU – VÄNTA inte. Dessa besvär försvinner INTE av sig själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: