Ange ditt sökord

Annons:

seborrosikt eksem/komedoakne

Hej! Är 23 år gammal och har sedan några år haft problem med komedoakne i den sk T-regionen i ansiktet, dvs näsa och panna. Med tiden har denna aggraverat och fick därför i februari Differin av min hudläkare, som efter 7 veckor haft viss effekt. Då man tittar närmare på ansiktet ser man att huden över näsan och panna är rodnad och att huden ger ett “trött” intryck med lite ödembildning och ganska stor torrhet (delvis pga av utstående pormaskar som gör att det känns torrt). Dessutom täcks huden nästa som av ett florsockerskikt av vita små prickar i stort antal som står ut från hudytan (ffa i pannregionen). Dessa kommer givetvis också från vidgade porer, men skiljer sig lite från vad jag skulle kalla typiska pormaskar. Jag har därför börjat fundera om det skulle kunna ha något med sebborrhoiskt eksem att göra och om jag därför skulle behöva en tilläggsbehandling till differinet. Huden visar i övrigt tecken på eksem (rödhet osv). Vid näsroten har jag då o då flagor av hud som lossnar och det tolkar jag som ett seb eksem, men kan detta också finnas över näsa och panna? Huden i anskitet kliar litegrann. Vad skall jag göra? Vilken behandling? Hur sköta huden? Finns det hopp om att detta med tiden kommer att ge med sig? Detta har med tiden alltmer blivit ett pykiskt problem som jag nu på allvar måste försöka komma till rätta med så gott det går. Är någon form av kortisonbehandling/svampdödande medel indicerad? Tacksam för alla svar!

Svar till signaturen p.n.
Det är vanligt att acne och seborroiskt eksem förekommer samtidigt. Seborroiskt eksem ses som rodnad och fjällning i panna, ögonbryn, näsvinklar och skäggbotten förutom hårbotten. Jag tycker du kan kombinera Differinbehandling med en mjukgörande lotion som Propyless och du kan också pröva att tvätta hår och ansikte med ketokonazolhaltigt schampoo (Ketoson, Fungoral). Detta kan knappast förvärra acnen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 28 mars, 2002 Publicerad: 28 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: