Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem (mjälleksem) och håravfall

Hej. Jag fick en anvisning här på nätet att jag ska använda först Salicylsyreolja i några timmar därefter tvätta håret med Fungoral som sen därefter ska dämpas med Elocon-lösning eller Betnovat-lösning eftersom jag har eksem i hårbotten, öra och ögonbryn! Men så läste jag en insändare till dig där det stod att "denne" tappat hår av behandlingen. Kan detta stämma? och låter behandlingen korrekt?
MVH den orolige

Principiellt är behandlingsanvisningen rätt, men säkert lite omständig att genomföra. Du ska inte tappa hår av behandlingen, ifall Du inte sliter bort skorporna från hårbotten.
Jag skulle göra så här: Har Du mycket tjocka skorpor/mjäll i hårbotten kan det vara bra att använda salicylsyreolja eller det som är enklare t.ex Decubalkräm från Apoteket. Smörj in, låt sitta minst 30 minuter eller ha det över natten. När Du sen ska tvätta håret - gnugga direkt in vanligt schampo i hårbotten, sen börjar Du fukta håret och tvätta ur oljan/krämen. Upprepa 1-3 dagar efter varandra beroende på hur illa Du är i hårbotten. Du kan ta en kam till hjälp för att "lyfta bort" skorporna.
När skorporna är borta skulle jag börja med mjällschampot (Fungoral, Ketoson) 1-2 gånger i veckan enligt föreskrift. Använd balsam, då håret annars kan bli ganska risigt. Tvättar Du håret oftare, använder Du ett vanligt "snällt" schampo.
Ang Eloconlösningen sätter Du i den enklast efter hårtvätt. Kamma benor i det handdukstorra håret och droppa i lösningen i hårbotten. 1 droppe räcker ofta till att behandla ett hudområde stort som 1 kronas storlek, så dränk inte in hårbotten. Elocon kan Du i början använda var-varannan dag, nedtrappa och sen räcker det med underhåll 1 ev 2 gånger i veckan. Lätt som en plätt.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 december, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!