Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem eller Pityriasis Amiantacea?

Hej

Jag är en kille på 28 som har haft mjällproblem sedan länge. Började gradvis behandling med Fungoral, efter en tid försvann besvären. Nu har jag en längre tid haft större problem med hårbotten.
Jag har ganska tjockt hår (mycket hår) och jag får extrem klåda i hårbotten. Stora hudflagor lossnar och fastnar en bit upp på hårstrået. Det blir nästan vätskande sår när jag kliar och tar bort hudflagor som blir tjocka och sitter väldigt hårt fast i hårbotten.
Jag har provat behandling med SALSY-VASE salva och Betnovat 1 mg/ml kutan lösning. Problemen försvinner i 2-4 veckor sedan återkommer de snabbt. Vad är det jag lider av? Seborroiskt eksem eller Pityriasis amiantacea? Finns det en bättre behandling så problemen försvinner helt och hållet? Jag skulle hellre äta någon sorts tablett än att hålla på och gegga med salva i håret och starka steroidlösningar.

Tacksam för svar

Hej!
Pityriasis amantacea är bara en beskrivande term för den asbestliknande yta som ibland bildas i hårbotten, ofta på grund av psoriasis. Gränsen mellan besvärligt seborroiskt eksem och psoriasis är inte helt skarp, men psoriasis brukar komma även utanför hårfästet och sitter ju ofta också på anddra delar av kroppen.
Stackars dig! som använt salsyvase i hårbotten, det är ju väldigt fett. En läkare kan skriva ut en vattenlöslig kräm: salicyl 2 eller 5% i Decubalkräm. Den ska sitta i över natten, tvättas sedan lätt bort med schampo. När du upprepat detta 2-3 dagar, är hårbotten avfjällad och då påbörjas behandling med Betnovat eller annan lösning, tex Elocon, varje dag en vecka. Därefter brukar man klara sig med kortisonlösning 1-2ggr per vecka, underhållsbehandling. Denna måste pågå av och till, och det är inte farligt.
Se dermatologens patientinformation om seborroiskt eksem.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: