Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem?

Har länge haft problem med små rodnanden utslag, framför allt kring näsvingarna (ej på) men även runt munnen. Detta har blossat upp ordentligt nu när jag blivit gravid. Det kan klia lätt men inte alltid. Det är torrt men fjällar sällan.

Var hos hudläkare för ca 10 år sedan och fick diagnosen rosacea och perioral dermatit. Behandlade både med tetracyklin och med starkare medicin (Roaccutan?) men det löste inte besvären som varit återkommande. Det blossar särskilt upp under vinterhalvåret och kan vara nästan helt vilande under sommaren.
Har även eksem i hörselgångarna som kliar rejält.

Har nu börjat fundera över om detta istället kan vara mjälleksem. Det fjällar inte i hårbotten men jag minns att jag under barndomen då och då hade torra partier i hårbotten som fjällade.

Tack!

Mjälleksem brukar mest sitta i hårbotten men kan även i ansiktet sitta utefter ögonbryn och näsvingar. Runt munnen ska det inte sitta, utan då passar det bättre med perioral dermatit.
Om Du nu är gravid måste Du avstå från både Roaccutan och även Tetracykliner. Lite svårt att säga exakt vad Du har, men både perioral dermatit och rosacea brukar bli sämre av kortisonkräm. Vad som är ofarligt är att bara använda en fet salva, kanske lämpligen till natten. Många brukar gilla Repair även till ansiktet. Skulle detta inte fungera tycker vissa att Propyless är bra vid ansiktsbesvär. Andra mediciner som man skulle kunna använda kräver tyvärr läkarrecept, varför det kanske är bäst att Du kontaktar Din husläkare ifall besvären blir sämre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: