Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem?

Har länge haft problem med små rodnanden utslag, framför allt kring näsvingarna (ej på) men även runt munnen. Detta har blossat upp ordentligt nu när jag blivit gravid. Det kan klia lätt men inte alltid. Det är torrt men fjällar sällan.

Var hos hudläkare för ca 10 år sedan och fick diagnosen rosacea och perioral dermatit. Behandlade både med tetracyklin och med starkare medicin (Roaccutan?) men det löste inte besvären som varit återkommande. Det blossar särskilt upp under vinterhalvåret och kan vara nästan helt vilande under sommaren.
Har även eksem i hörselgångarna som kliar rejält.

Har nu börjat fundera över om detta istället kan vara mjälleksem. Det fjällar inte i hårbotten men jag minns att jag under barndomen då och då hade torra partier i hårbotten som fjällade.

Tack!

Mjälleksem brukar mest sitta i hårbotten men kan även i ansiktet sitta utefter ögonbryn och näsvingar. Runt munnen ska det inte sitta, utan då passar det bättre med perioral dermatit.
Om Du nu är gravid måste Du avstå från både Roaccutan och även Tetracykliner. Lite svårt att säga exakt vad Du har, men både perioral dermatit och rosacea brukar bli sämre av kortisonkräm. Vad som är ofarligt är att bara använda en fet salva, kanske lämpligen till natten. Många brukar gilla Repair även till ansiktet. Skulle detta inte fungera tycker vissa att Propyless är bra vid ansiktsbesvär. Andra mediciner som man skulle kunna använda kräver tyvärr läkarrecept, varför det kanske är bäst att Du kontaktar Din husläkare ifall besvären blir sämre.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!