Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem

Har i ca 20 år haft rodnade eksem som började vid näsan och har spridit sig ut på kinderna, pannan, ögobrynen och hakan. Läkare har gett diagnosen seborroiskt eksem och ordinerat Dactacort. Har ingen klåda men det bränner, hettar och pulserar. Smörjer dagligen med Essex 20% propylenglykol. Använder Fugoral hårschampo ibland. Använder inte kortison längre då det inte har någon effekt, tvärtom blir eksemen röda och svider. Solljus skall göra det bättre men inte i mitt fall. Salt och klorvatten irriterar.

Varför sprider det sig?
Kan det vara något annat?
Finns någon annan behandlingsmetod?
Varför bara i ansiktet och inte på andra delar av kroppen?
Kan jag ändra kostvanor?

Äter normal husmanskost och lever ett ganska sunt liv.

Hej!
Det låter väldigt kroniskt och besvärligt. Seborroiskt eksem är ju tyvärr ett eksem som inte har någon bot, men som i de flesta fall låter sig behandlas så att besvären blir uthärdliga. Sen varierar eksemet med tiden, många blir sämre på vintern, i stressiga perioder etc. Kosten har inte någon större betydelse. Det framgår inte om du varit hos en hudspecialist eller ej, men det låter inte som om man prövat riktigt "allt" ännu. Be om en remiss till hudläkare som får göra en bedömning av diagnosen och om vad som kan tillföras i behandlingsväg.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 maj, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: