Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem

Hej Ylva, om man har seb eksem, hur skall man då lägga upp sin behandlingsstaretgi över tiden lämpligen (initial behandling, med vad, under hur lång tid?) och underhållsbehandling (med vad, hur ofta?). Detta eksem har jag förstått är kroniskt så jag vore mkt glad om du kunde ge mig råd för livslång behandling (har ett lindrigt men ändock, seb eksem). Sista fråga: finns det någonsin någon risk att utveckla rosacea om man använder hydrokortsion under lång tid i ansiktet). Tack!!

Svar till signaturen Niklas.
Eftersom seborroiskt eksem ofta kommer och går under flera år får man lov att behandla när man har besvär och göra uppehåll när symtomemen försvunnit. Grundbehandling är ketoconazolhaltigt schampoo som man tvättar hår och ansikte med 2 ggr/v under 3 veckor, därefter kanske en gång per vecka. Till ansiktet kan man använda hydrokortisonkräm 2 ggr dagligen. Detta kan användas under lång tid och ger inte rosacea. Livslång behandling behövs inte, vanligen försvinner symtomen efter några år, mest besvär brukar man ha mellan 20-40 år.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 11 maj, 2002 Publicerad: 11 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: