Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem

Jag lider av seborroiskt eksem, som blossade upp igen i vintras efter ca 4 nästan helt problemfria år. Är nu 28 år, och fick problem när jag var ca 24 år. Under mina 4 problemfria år använde jag sällan vanligt shampo utan Fungoral ca 1-2 gånger i veckan (3-4 minuters verkan innan ursköljning). Använde heller aldrig olika frisyrgeléer under denna tiden.
Nu har jag lite längre hår, plus att jag i vintras använde vanligt shampo, och slarvade med Fungoral. Slarvade även med sömn och det var mycket stress på jobbet.
Hårbottnen blev väldig fet, och fick seborroiskt eksem i pannan, örongångarna etc.
Fick vänta ca 5 veckor innan tid hos läkare (besökte därmed inte läkare), och lyckades behandla det temporärt själv med Propyless och Fungoral. Nu på sommaren har jag dock fått problem med ögonlocken. Då jag antar att det fortfarande är 5 veckors väntetid tänkte hör med Er hur jag ska behandla detta själv?
Jag vill ej använda kortisonpreparat, inte heller Elidel and Protopic som man bevisat vara cancerframkallande (http://allergies.about.com/od/atopic/a/blfda03102005.htm).
Vad är Er inställning och rekommendation av Elidel and Protopic?
Jag kan leva med lite torr hud som lossnar på pannan (även om det röda mm inte är så kosmetiskt), men på ögonlocken är det väldigt irriterande.
Kan man använda Propyless på ögonlocken?

När jag var i tonåren hade jag en hel del finnar som jag behandlade med Tea Tree Oil. Det hjälpte perfekt, men huden blev torr, och smörjde knappt in mig då. Kan detta ha orsakat mina problem med eksem, eller kan det finnas någon annan bakomliggande orsak?
Snusar även väldigt mycket, och toxiner kankse kan påverka?

När jag besökte läkaren senast för 5 år sedan verkade inte bry sig så mycket om varför. Det är enligt mig det väsentliga för att förhindra att det uppkommer igen. Det är psykiskt, fysiskt påfrestande. Har även en uppbuktande leverfläck i hårbotten som inte är undersökt (har haft den hela livet tror jag). Kanske ska undersöka den, om det är något med den som orsakar?

Tips för att hållla problemen borta borde alltså vara: skippa frisyrgeléer, använda Fungoral regelbundet, sova ordentligt, inte stressa, vara restrektiv med vanligt shampo, undvika att sitta hela dagar fram dator (även om det är svårt iom jobb mm), undvika extrem kyla på vintern (mössa kan faktiskt hjälpa).

Problemet är när problemen kommer vid slarv.

Seborroiskt eksem anses numera bero på en eksemreaktion i hårbotten/ansiktet av en bakomliggande jästsvampsinfektion. Denna jästsvamp hittar man hos ca 80% av befolkningen, men vissa är mer känsliga eller har ökad mängd svamp - och då kan besvären starta. Att använda Fungoralschampo och även Propyless till viss del har bägge en svamphämmande effekt och därmed hålls besvären borta. Har besvären väl kommit kan man ge Fungoralschampo till hårbotten såväl som till ansiktet (fukta ansiktet, gnugga in schampot, tvätta bort efter några minuter). Annars brukar många gärna kombinera med en kortsonkräm/lösning.
Protopic har idag använts av ca 40 miljoner personer och hittills enligt ett USA-möte i våras finns det bara 1 fall med hudcancer rapporterat. Om det berodde på Protopic eller ifall patienten i alla fall skulle fått cancer vet nog ingen. Rent medicinskt kanske man ska dra ner på användningen av Protopic och Elidel på solbelysta hudområden under just sommaren. Annars fungerar den många gånger bra.
Huden runt ögonen är lite känslig och Propyless kan upplevas som irriterande där. Jag skulle hellre rekommendera vanlig Hydrokortisonkräm eller bara en fet kräm som Repair eller kanske Ceridal.
Leverfläcken i hårbotten är nog bra att någon tittar på, skulle kunna vara ett naevus sebaceus, dvs ett "talgkörtel-födelsemärke", som man rekommenderar att operera bort.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: