Ange ditt sökord

Annons:

Seborroiskt eksem

Jag lider av seborroiskt eksem, som blossade upp igen i vintras efter ca 4 nästan helt problemfria år. Är nu 28 år, och fick problem när jag var ca 24 år. Under mina 4 problemfria år använde jag sällan vanligt shampo utan Fungoral ca 1-2 gånger i veckan (3-4 minuters verkan innan ursköljning). Använde heller aldrig olika frisyrgeléer under denna tiden.
Nu har jag lite längre hår, plus att jag i vintras använde vanligt shampo, och slarvade med Fungoral. Slarvade även med sömn och det var mycket stress på jobbet.
Hårbottnen blev väldig fet, och fick seborroiskt eksem i pannan, örongångarna etc.
Fick vänta ca 5 veckor innan tid hos läkare (besökte därmed inte läkare), och lyckades behandla det temporärt själv med Propyless och Fungoral. Nu på sommaren har jag dock fått problem med ögonlocken. Då jag antar att det fortfarande är 5 veckors väntetid tänkte hör med Er hur jag ska behandla detta själv?
Jag vill ej använda kortisonpreparat, inte heller Elidel and Protopic som man bevisat vara cancerframkallande (http://allergies.about.com/od/atopic/a/blfda03102005.htm).
Vad är Er inställning och rekommendation av Elidel and Protopic?
Jag kan leva med lite torr hud som lossnar på pannan (även om det röda mm inte är så kosmetiskt), men på ögonlocken är det väldigt irriterande.
Kan man använda Propyless på ögonlocken?

När jag var i tonåren hade jag en hel del finnar som jag behandlade med Tea Tree Oil. Det hjälpte perfekt, men huden blev torr, och smörjde knappt in mig då. Kan detta ha orsakat mina problem med eksem, eller kan det finnas någon annan bakomliggande orsak?
Snusar även väldigt mycket, och toxiner kankse kan påverka?

När jag besökte läkaren senast för 5 år sedan verkade inte bry sig så mycket om varför. Det är enligt mig det väsentliga för att förhindra att det uppkommer igen. Det är psykiskt, fysiskt påfrestande. Har även en uppbuktande leverfläck i hårbotten som inte är undersökt (har haft den hela livet tror jag). Kanske ska undersöka den, om det är något med den som orsakar?

Tips för att hållla problemen borta borde alltså vara: skippa frisyrgeléer, använda Fungoral regelbundet, sova ordentligt, inte stressa, vara restrektiv med vanligt shampo, undvika att sitta hela dagar fram dator (även om det är svårt iom jobb mm), undvika extrem kyla på vintern (mössa kan faktiskt hjälpa).

Problemet är när problemen kommer vid slarv.

Seborroiskt eksem anses numera bero på en eksemreaktion i hårbotten/ansiktet av en bakomliggande jästsvampsinfektion. Denna jästsvamp hittar man hos ca 80% av befolkningen, men vissa är mer känsliga eller har ökad mängd svamp - och då kan besvären starta. Att använda Fungoralschampo och även Propyless till viss del har bägge en svamphämmande effekt och därmed hålls besvären borta. Har besvären väl kommit kan man ge Fungoralschampo till hårbotten såväl som till ansiktet (fukta ansiktet, gnugga in schampot, tvätta bort efter några minuter). Annars brukar många gärna kombinera med en kortsonkräm/lösning.
Protopic har idag använts av ca 40 miljoner personer och hittills enligt ett USA-möte i våras finns det bara 1 fall med hudcancer rapporterat. Om det berodde på Protopic eller ifall patienten i alla fall skulle fått cancer vet nog ingen. Rent medicinskt kanske man ska dra ner på användningen av Protopic och Elidel på solbelysta hudområden under just sommaren. Annars fungerar den många gånger bra.
Huden runt ögonen är lite känslig och Propyless kan upplevas som irriterande där. Jag skulle hellre rekommendera vanlig Hydrokortisonkräm eller bara en fet kräm som Repair eller kanske Ceridal.
Leverfläcken i hårbotten är nog bra att någon tittar på, skulle kunna vara ett naevus sebaceus, dvs ett "talgkörtel-födelsemärke", som man rekommenderar att operera bort.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!