Ange ditt sökord

Annons:

Seborré och sol

Hej!
Jag har fått konstaterat av en hudläkare att jag har seborré, använder Sevorex shampo, Daktacort ibland, terracortril ibland på ögonlockskanterna mot blefarit. Jag tycker väl det fungerar sådär" Har iallafall varit lite bättre i sommar, har bara använt Sevorexshampo emellanåt. Jag solade även i solarium några gånger. Men nu har besvären börjat komma mer och mer igen. Tror du att solarium kan ha någon effekt på hårbotten och hud vintertid? Har även läst att seborré inte ger håravfall, men jag märker då att jag tappar mycet mer hår när jag blir sämre, någon teori?
Vore tacksam för svar.

Hej!
De medel du fått är de som brukar fungera vid lindrig grad av seborroiskt eksem. Om det är mer besvär med mjäll i hårbotten, bör man lägga till någon kortisonlösning som används flera dagar i rad en period, därefter 1-2 ggr per vecka. Vårdcentralen brukar kunna hjälpa till med detta. Solen har ofta en bra effekt på seborroiskt eksem, däremot i solarium finns endast de långa våglängderna (UVA) och dessa har inte samma inflammationsdämpande effekt som riktig sol. Många patienter rapporterar som du att de visst tappar mer hår under tider av mer besvärligt seborroiskt eksem. Det kan bero dels på att man märker det normala håravfallet mer när man också har kraftig fjällning och kanske lite klåda. Men det kan också bero på att det inte är så mycket forskat och rapporterat kring detta. Det man vet är iallafall att håret växer ut igen, och att seborroiskt eksem inte ger skallighet!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: