Ange ditt sökord

Annons:

Sanningar om eksem?

Hej!
Jag har haft atopiska eksem i ca 14 år i vuxen ålder. Jag är bekymrad eftersom det varit ganska olika instruktioner om behandlingen genom åren.

En hudläkare sa (för flera år sedan) att mildison var helt biverkningsfritt och att jag gärna kunde använda det i ansiktet under längre perioder (även runt ögonen, Ficortril var helt onödigt enligt denne läkare). Jag har nu förstått att så inte är fallet och jag har också lyckats komma ifrån mildisonen i ansiketet med hjälp av protopic. Kan det ha blivit några biverkningar på lång sikt för att jag tidigare överanvänt mildison i ansiktet?

En läkare sa att om man är atopiker så får man finna sig i att man aldrig kommer att kunna använda smink. Är det en generell regel? Har ofta eksem i ansiktet, men ibland vill man ju trots allt göra sig fin (sminkar mig i princip aldrig).

* Slutligen, vad gäller uv-behandling: förr om åren var det ok att smörja sig innan själva solningen, enligt min dåvarande läkare. Nu senast skulle man duscha innan och smörja efter. Varför olika bud? Spelar det jättestor roll egentligen?

Hoppas att ni vill svara på mina frågor, jag tycker att det känns lite obehagligt när man smörjer och donar dag ut och dag in år efter år och så var det i själva verket helt fel.

Hej!
Din fråga visar en del om hur svårt det kan vara att vara patient, man får olika råd och blir mer och mer förvirrad. För en läkare ger din fråga tankeställaren att inte yttra sig tvärsäkert om man inte verkligen kan det baserat på fakta. Dina frågor i ordning:

- Mildison är ju en mild kortison och många gånger kan det vara bättre att använda den under en behandlingsperiod, än svagare preparat som inte hjälper och då istället används under onödigt lång tid - då blir ju dosen större! Inget kortisonpreparat är "helt riskfritt" runt ögonen, förutom hudförtunning så kan även sällsynt skador på ögats lins uppstå. Det är dock ovanligt att man ser dessa biverkningar av Mildison. Däremot kan man vara kontaktallergisk mot kortisonsalvor, inte minst Mildison!!, detta är ganska nyligen upptäckt och beskrivet bla av svenska dermatologiforskare.
Protopic är ett nytt preparat som saknar kortisonkrämernas biverkningar. Däremot är det en kraftfull endsättare av immunförsvaret, och det krävs många års studier innan man vet lika väl som angående kortison, hur biverkningsprofilen ser ut för Protopic.

- Ännu ett tvärsäkert uttalande, det är klart att man måste vara mer försiktig med olika krämer när man har eksem, men "aldrig" kan man inte säga. Målet är ju att du ska vara så väl behandlad att hudbarriären ska vara läkt i långa tder, och då kan smink avnvändas med måtta. Allergitestade produkter är att föredra.

- Smörjning före solning: krämer med salicyl eller annan verksam substans (exvis acnekrämer!) ska inte smörjas före solning. Vanliga mjukgörare mjukar upp hudens hornskikt så att strålarna tränger igenom lättare, man blir lättare bränd men får också bättre effekt av ljuset. Det är lämpligt att göra lika från gång till gång, eftersom ljusdosen grundas på hur din hud reagerade förra gången.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 september, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: