Ange ditt sökord

Annons:

Salvhud

Hej Ylva! Sedan en längre tid tillbaka har jag problem med min ansiktshud, som är mycket fet och producerar mycket talg i förstorade porer över och runt näsan och i pannan. Denna talg eller vad det nu är liksom nästan väller ut ur porerna och en liten sträng av vad som känns av fet salva står liksom ut från huden. Det är en kraftig seborrhoisk hud – annat passande namn är salvhud. Mycket jobbigt, eftersom den kraftiga produktionen sker hela tiden och det rent kosmetiskt aldrig ser riktigt bra ut. Efter dusch måste jag smörja in mig med lotion då huden annars blir för torr. Vad tror Du orsakar denna "salvproduktion" i huden och går det alls att förbättra? Givetvis kan man duscha men det tar bara bort symptomen tillfälligt och torkar ut huden. Jag tror att jag har ansiktsmjäll(eksem) med fjällning av den fetare typen och då jag testat mjällschampoo har huden förbättrats. Kan det vara som jag tror att det är svamp som ger mina problem?

Svar till signaturen Anonym
Seborroiskt eksem sitter just på ställen med hög talgkörtelproduktion. Man anser också att jästsvampen Pityrosporum ovale bidrar till att eksem uppkommer inom dessa områden det vill säga: hårbotten, näsvinklar, ögonbryn och skäggområde. Talgkörtelproduktionen är mycket olika hos olika personer och styrs hormonellt. Ketoconazol-haltigt schampoo för hårbotten och ansikte samt hydrokortisonkräm är grundbehandling för seborroiskt eksem.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 29 juni, 2002 Publicerad: 29 juni, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: