Ange ditt sökord

Annons:

Sårigheter på övre bröst samt hals

Hej. Jag är en 30-årig man som helt plötsligt har fått sårigheter på övre bröst samt hals så att det har bildats sårskorpor. Den största är ungefär som ett tummavtryck, detta skedde för 10 dagar sen. Mej veterligen så är jag inte allergisk mot något men när jag tänkte efter så hade jag nyligen bytt kudde ungefär samtidigt som detta började och jag sover på mage med kudde mot ansikte och bröst. Har nu bytt tillbaka och tvättat alla sängkläder med ett mildare tvättmedel om det skulle vara det. Jag tror inte att det har uppstått några nya sår men de befintliga kliar och verkar ta god tid på sig för att försvinna, att man sedan har skäggväxt hjälper inte heller direkt.

Svar till signaturen det kliar.
Sår och sårskorpor som uppkommer hastigt i ansikte, på hals och på bröst kan vara impetigo (svinkoppor) som är en hudinfektion orsakat av streptococcer och/eller stafylococcer. Vid utbredda förändringar bör man behandla med penicillin i tabletter, vid avgränsade mindre områden kan det ibland räcka med noggrann rengöring med tvål och vatten samt bortpetande av sårskorpor. Läs mer om impetigo i dermatologens patientiformation och se om symtomen kan stämma.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 9 augusti, 2001 Publicerad: 9 augusti, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: