Ange ditt sökord

Annons:

Sår på öron efter långvarig användning av hörselskydd

Hej
jag är en kille på 27 som har ett jobb som kräver att jag har hörselkåpor på mig. Nu har det blivit så att jag har fått "sår" som rinner av sårvätska och även var. Jag har testat kortison som är receptfri (haft tidigare hudproblem med böjvekseksem och handhudsproblem) och en hel massa andra salvor, det som verkar hjälpa mest är faktist att använda matolja att smörja in öronen med, men så fort jag börjar använda annan salva igen så börjar det klia och resultatet blir att jag kliar mig i sömnen så att jag blöder osv.
Har slutat använda hörselkåpor på jobbet och gått över till pluggar men det verkar inte hjälpa läkningsprocessen på ett önskvärt sett.
Då jag alltid haft en känslig/torr hud så tror jag att det kan bero på att jag har blivit svettig i mina kåpor eller att nån har lånat dom så att det har kommit nån bakterie in i kåporna som min hud har reagerat på.
Vet inte hur jag ska göra för att få det att läka ordentligt, så som det ser ut nu så har jag en massa sårskorpor och sår bldöer/"vattnas", ser nästan ut som att örat skulle ramla av.
Skulle bli mycket tacksam för ett svar.
Tack på förhand/Pierre

Hej!
Din behandling får delas upp i flera steg, varav de första kan göras hos husläkaren men senare sannolikt behövs en hudspecialist. Du klarar inte ut den här situationen med egenvård. Det låter som ett infekterat eksem, och det kan ju bero på tryck men det kan också finnas en kontaktallergi mot något ämne i hörselkåporna.
Såren behöver rengöras och bakterieodlingar bör antagligen tas. Behandling med antibiotika lokalt (i kräm) i milda fall, men i ditt fall sannolikt i tablettform, kommer antagligen att behövas. Dessutom behöver eksemet behandlas med kortisonkräm, och det är troligt att man väljer en starkare sort än du kunnat köpa själv.
När det akuta eksemet läkt kommer huden att vara spröd och skör i många veckor efter att den blivit hel, under den tiden är det ju bra om du kan använda pluggar istället för kåporna som antagligen snabbt skulle ge dig problemen tillbaka.
Slutligen bör du utredas hos hudspecialist, eventuellt yrkesmedicin, för att kontrollera om du har kontaktallergi och rådgivning hur du ska förfara i fortsättningen. Det är kanske klokt att föreslå remiss till hudspecialist redan vid första besöket på vårdcentralen, med tanke på väntetider etc.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: