Ange ditt sökord

Annons:

Sår på öron efter långvarig användning av hörselskydd

Hej
jag är en kille på 27 som har ett jobb som kräver att jag har hörselkåpor på mig. Nu har det blivit så att jag har fått "sår" som rinner av sårvätska och även var. Jag har testat kortison som är receptfri (haft tidigare hudproblem med böjvekseksem och handhudsproblem) och en hel massa andra salvor, det som verkar hjälpa mest är faktist att använda matolja att smörja in öronen med, men så fort jag börjar använda annan salva igen så börjar det klia och resultatet blir att jag kliar mig i sömnen så att jag blöder osv.
Har slutat använda hörselkåpor på jobbet och gått över till pluggar men det verkar inte hjälpa läkningsprocessen på ett önskvärt sett.
Då jag alltid haft en känslig/torr hud så tror jag att det kan bero på att jag har blivit svettig i mina kåpor eller att nån har lånat dom så att det har kommit nån bakterie in i kåporna som min hud har reagerat på.
Vet inte hur jag ska göra för att få det att läka ordentligt, så som det ser ut nu så har jag en massa sårskorpor och sår bldöer/"vattnas", ser nästan ut som att örat skulle ramla av.
Skulle bli mycket tacksam för ett svar.
Tack på förhand/Pierre

Hej!
Din behandling får delas upp i flera steg, varav de första kan göras hos husläkaren men senare sannolikt behövs en hudspecialist. Du klarar inte ut den här situationen med egenvård. Det låter som ett infekterat eksem, och det kan ju bero på tryck men det kan också finnas en kontaktallergi mot något ämne i hörselkåporna.
Såren behöver rengöras och bakterieodlingar bör antagligen tas. Behandling med antibiotika lokalt (i kräm) i milda fall, men i ditt fall sannolikt i tablettform, kommer antagligen att behövas. Dessutom behöver eksemet behandlas med kortisonkräm, och det är troligt att man väljer en starkare sort än du kunnat köpa själv.
När det akuta eksemet läkt kommer huden att vara spröd och skör i många veckor efter att den blivit hel, under den tiden är det ju bra om du kan använda pluggar istället för kåporna som antagligen snabbt skulle ge dig problemen tillbaka.
Slutligen bör du utredas hos hudspecialist, eventuellt yrkesmedicin, för att kontrollera om du har kontaktallergi och rådgivning hur du ska förfara i fortsättningen. Det är kanske klokt att föreslå remiss till hudspecialist redan vid första besöket på vårdcentralen, med tanke på väntetider etc.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!