Ange ditt sökord

Annons:

Sår och bruna fläckar i hårbotten

Hej.
Jag är orolig över min mamma. Hon är väldigt stressad just nu och när hon gick till hårfrisören sist blev hon chockerad. Frisören märkte att hon hade ett stort område med sår i hårbotten. Frisören hade ingen aning om vad det kunde vara. Min mamma är 58 år och hon berättade detta för mig med gråten i halsen så jag tittade. Mitt på huvudet (lite bakåt) har hon sårskorpor och kikar man vidare har hon små bruna fläckar stora som en halv lillfingernagel över hela bakhuvudet. Hon har inte själv upplevt något av detta så hon blev chockad och är nu orolig över psoriasis eller cancer. Vad kan det vara? Finns det något medel hon kan pröva? Ska jag be henne att uppsöka läkare?

Sårbildningar i hårbotten kan vara lite helt olika saker. Det vanligaste och mest sannolika är nog sår av en bakteriell hudinfektion, som man kliar runt. Är besvären begränsade kan man pröva med Cortimyk-kräm från Apoteket att smörja lokalt i hårbotten 2 gånger dagligen. Blir det inte bättre på 1 vecka ska hon besöka sin husläkare/vårdcentral.
Att det skulle vara cancer synes mycket osannolikt. Det finns ovanligare sjukdomar, men svårt att säga på Din beskrivning. Hur som helst tror jag ett besök hos läkaren blir bäst.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: