Ange ditt sökord

Annons:

Säsongsbunden klåda

Hej mitt namn är Nebo.
Jag har under en längre tid – eller rättare sagt sen 1994 – upplevt en fruktansvärd klåda i augusti månad efter att jag varit i kontakt med vatten.
Där det kliar mest är bröstet, överarmarna, underarmarna, ryggen, knävecken, vaderna och smalbenen och det kliar så illa att jag efter en “attack” är helt utmattad.
Det liksom kryper och sticker nåt fruktansvärt. Klådan avtar efter ca:10-30 minuter.

Jag har också märkt att om någon exempelvis klappar mig på ryggen så kliar det just på det stället i 20-30 min.

Jag har testat allt, varit hos doktorn, smörjt mig med Fenuril och Canoderm, tagit Versal, Atarax, Clarityn. Duschat i varmt vatten, i ljummet vatten, även i kallt vatten, ja listan är lång.
Det mest tragiska är att allt detta varar i en månad; augusti. Och att få tid hos en hudspeciallist kan ju ta upp till månader.

Måste tillägga att jag jobbar som kock, visst stress och högt tempo kan ha en inverkan men jag jobbar ju året runt, varför har jag bara klåda i augusti?

Vad ska jag ta mig till, vad ska jag göra?

M.V.H Nebo

Hej!
Det är ett ovanligt problem du beskriver. Jag undrar bla: Är det när du badar i sjöar? eller all kontakt med vatten som ger symtomen? Det finns en form av nässelutslag, sk "fysikalisk urticaria" där vatten ger nässelutslagen. Antihistaminer brukar ha effekt. Vissa patienter brukar beskriva att de klarar att bada i badkaret men ej att duscha! det vet man ej vad det skulle bero på.
Läs om urticaria (nässelutslag) i dermatologens patientinformation och se om det kan stämma in på dina symtom!
Och be den som skriver remissen att ange att du ska kallas i augusti, det brukar hudspecialister ha stor förståelse för! (vi kan ju göra mycket bättre bedömningar om vi ser hur det ser ut!)
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: