Ange ditt sökord

Annons:

Ryggeksem

Hej,

Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till! Har haft eksem och allergier sedan jag var liten och verkligen provat det mesta. Läkare har sagt att det försvinner med åren, men det har det aldrig gjort.

Jag har små röda prickar på rygg/axlar och rumpa, ibland även på magen och de kliar något fruktansvärt! Har behandlat med både kortison och andra mjukgörande salvor och utslagen försvinner ngt dygn, för att sedan komma tillbaka i samma mängd som innan. Är 22 år idag och orkar inte ha det såhär längre, har börjat få hudförtunningar pga allt användande av starka korisonsalvor, även fått svamp under huden. Det blir alltid värre på våren/sommaren med sol och värme, men även efter varje gång jag duschat blir problemen värre!

Finns det någonting annat jag kan prova än salvor och liknande, det hjälper ju bara tillfälligt?

Tacksam för svar!

/Matilda H

Det låter som att Du har atopiskt eksem eller det som kallas för "böjveckseksem". Man räknar med att de flesta blir bättre under barnaåren/tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Grundbehandling är mjukgörande krämer och ofta någon kortisonkräm. Skulle detta inte fungera tillräckligt bra, kombinerar man gärna med UV-ljusbehandling. I svårare fall finns det även tablettbehandling med immundämpande läkemedel som Imurel, Sandimmun eller Methotrexate. Detta ska skötas av en hudläkare med erfarenhet.
Då Du inte blivit bättre, tycker jag Du diskuterar igenom problematiken med Din behandlande husläkare/vårdcentral och kan han/hon inte hjälpa dig, får Du be om remiss till hudläkare. Hjälp finns att få.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!