Ange ditt sökord

Annons:

Ryggeksem

Hej,

Jag vet snart inte vad jag ska ta mig till! Har haft eksem och allergier sedan jag var liten och verkligen provat det mesta. Läkare har sagt att det försvinner med åren, men det har det aldrig gjort.

Jag har små röda prickar på rygg/axlar och rumpa, ibland även på magen och de kliar något fruktansvärt! Har behandlat med både kortison och andra mjukgörande salvor och utslagen försvinner ngt dygn, för att sedan komma tillbaka i samma mängd som innan. Är 22 år idag och orkar inte ha det såhär längre, har börjat få hudförtunningar pga allt användande av starka korisonsalvor, även fått svamp under huden. Det blir alltid värre på våren/sommaren med sol och värme, men även efter varje gång jag duschat blir problemen värre!

Finns det någonting annat jag kan prova än salvor och liknande, det hjälper ju bara tillfälligt?

Tacksam för svar!

/Matilda H

Det låter som att Du har atopiskt eksem eller det som kallas för "böjveckseksem". Man räknar med att de flesta blir bättre under barnaåren/tonåren, men ca 10-15% har kvar sina besvär upp i vuxenlivet. Grundbehandling är mjukgörande krämer och ofta någon kortisonkräm. Skulle detta inte fungera tillräckligt bra, kombinerar man gärna med UV-ljusbehandling. I svårare fall finns det även tablettbehandling med immundämpande läkemedel som Imurel, Sandimmun eller Methotrexate. Detta ska skötas av en hudläkare med erfarenhet.
Då Du inte blivit bättre, tycker jag Du diskuterar igenom problematiken med Din behandlande husläkare/vårdcentral och kan han/hon inte hjälpa dig, får Du be om remiss till hudläkare. Hjälp finns att få.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 april, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: