Ange ditt sökord

Annons:

Runda röda ringar – psoriasis?

Har sedan några månader tillbaka fått röda ringar liknande utslag runt hals och på bröst. Kliar inte men vissa dagar blommar det upp mer. Har för några år sedan fått diagnos psoriasis på armbågar och i navel där det fjällar ofta och är torrt. Kan det ha något samband med utslagen runt halsen.

Psoriasis kan i princip sitta var som helst på hudkostymen, men armbågar, knän och hårbotten är vanligast. Ibland kan psoriasis ta sig formen av runda, röda och fjälliga förändringar med "normal mitt", men detta är ovanligt. Är Dina förändringar lite mer laxrosa, lite torra i ytan (och ej som Din psoriasis täckta av tjocka fläll?), tror jag mer det kan stämma med en sorts jästsvampsinfektion som kallas för Pityriasis versiculor. Detta kan enkelt behandlas med mjällschampo från Apoteket, model Ketoson. Fukta hudytan, gnugga in shampot, låt verka i 5 minuter för att sen duscha bort. Gör i 5 efterföljande dagar och underhåll 1 ggr/månad. Färgskillnaden försvinner först när Du börjar sola.
Stämmer beskrivningen inte alls eller Du ej får effekt, får Du visa upp Dina utslag för en läkare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: