Ange ditt sökord

Annons:

Rosacea vid 23?

Hej! Jag är en man på snart 24 som sedan en tid tillbaka haft problem med min hud. Jag undrar om jag kan ha drabbats av rosacea. Min hud, ffa över näsa och panna, är röd och känslig och jag har ibland en kliande, lite brännande känsla i ansiktet. Dessutom syns ett blodkärl tydligt vid ena näsvingen och vid kraftig fysisk ansträngning blir jag mycket röd i ansiktet (även runt ögonen där jag i normala fall inte är röd) Denna rodnad tycker jag håller kvar sig lite längre än vad som borde vara normalt. Inga varblåsor eller så, men ibland små finnar och röda prickar i pannan. Jag har mycket fet hud och problem med pormaskar. Mina problem kan ju gívetvis kanske kopplas till akne-behandling som gjort huden känslig men jag har en känsla av att den vanliga gängse akne-förklaringen kanske är felaktig. Skall diskutera detta med hudläkare, men skulle vilja höra vad Du tror. Är det överhuvudtaget tänkbart att jag kan ha, om än en mild, rosacea som kräver behandling? Har Du någonsin ställt denna diagnos på en sådan ung patient?

Svar till rodnad
Visst kan man ha rosacea vid 24 års ålder. Nu beskriver du att du har fet hy och pormaskar vilket är ovanligt vid rosacea. Vidare att rodnaden kommer vid kraftig fysisk ansträgning vilket inte heller är så vanligt vid rosacea. Då brukar rodnaden komma vid sol, starkt kryddat mat eller intag av alkohol. Nybildade blodkärl brukar oftast sitta på kinderna. Ett enstaka blodkärl vid näsvingen talar inte heller för rosacea. Säker diagnos kan bara en hudläkare som ser hur det ser ut sätta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 14 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: