Ange ditt sökord

Annons:

rosacea

Hej !

Jag är 34 år och har sedan i våras besvärats av plitor, både röda och gulaktiga. Inga varbölder. Finnarna,plitorna uppkommer i hela ansiktet, på näsan, hakan, ovanför och kring övre läppen, pannan men då främst vid tinningarna och längst upp mot hårfästet. Ena kinden är så gott som besvärsfri. Det började med att jag på ena kinden blev väldigt känslig efter rengöring – kontakt med vatten. Jag trodde först att jag enbart var torr i huden.
Har varit hos läkare och fått diagnosen rosacea. Man kan nämligen se antydan till blödkärl långt ner på kinderna mot munnen. Nu har jag behandat med metronidazol i över tre månader med möjligen någon liten förbättring. Jag blir inte lika rödflammig längre efter kontakt med vatten. Däremot har jag fortfarande plitor. Problemet är att jag blir fruktansvärt torr på den kind som är mest drabbad, den jag smörjer in två gånger om dagen. Jag fjällar och kan skrapa bort hudflagor. Försöker att smörja med hudlotion mellan behandlingarna men det hjälper inte. Kan jag använda propyless mellan behandlingarna för att om möjligt motverka uttrokning ? Propyless innehåller alkohol med 20 % och alkohol i krämer och lotioner skall man väl unvika vid rosacea.
Torrhet kan vara en biverkning av metronidazol krämen. Är det en biverkning som försvinner med tiden ?
Är det normalt att bli så uttorkad vid användning av metronidazolkräm ?
Bör jag byta kräm, vet att det finns en annan som heter Rosex. Måste bara tillägga att jag den senaste tiden nu även fått besvär i hårbotten. Tycker att håret känns fetare och har fått plitor eller finnar även i hårbotten. Det ömmar när man kammar sig. Kan man ha finnar, plitor i hårbotten vid rosacea ?

Svar till Anna
Du berättar att du fått diagnosen rosacea med papler, pustler och ökade blodkärl i ansiktet. Man brukar börja med lokalbehandling i form av metronidazolkräm. Rozex är en gel som innehåller metronidazol och kan nog torka också torka ut huden. Föreslår att du som mjukgörande prövar Caress eller Canoderm. Propyless innehåller 20% propylenglykol men ingen uttorkande alkohol. Rosacea kan ge symtom även i hårbotten, ofta ses också irritation i ögonen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 augusti, 2002 Publicerad: 27 augusti, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: