Ange ditt sökord

Annons:

Rosacea

Hej! Jag har haft rosacea i ca 6 månader, men avslutade ery-max behandlingen för tidigt pga att jag inte hade all information om sjukdomen. Jag blev inte bättre. Numera är jag röd på kinderna, hakan, pannan, halsen och nacken. Kliar i och runt ögonen. Men mest besvärligt just nu är munnen. Jag är röd och alldeles narig runt munnen och det kliar oerhört mycket. Är detta också rosacea? För övrigt så är jag atopiker. Besvärliga eksem i böjvecken, handen, armhålorna och bröstvårtorna.

Hej!
Rosacea (om det är det du har) brukar oftast behandlas med en kombination av antibiotikatabletter och kräm, sk lokalbehandling. Tabletterna brukar oftast vara sk tetracyklinpreparat, och ges under flera veckor. Krämen kan vara tex Rozex. Det låter ju också som att du har eksem i ansiktet och det är en svår kombination eftersom eksemet behandlas bäst med kortisonkräm, som är närmast förbjudet vid rosacea. Ibland kan man komma runt detta genom att skriva ut en mycket svag kortisonkräm i kombination med svavel som dämpar och lugnar hudirritation. Det låter som att du kan få bäst hjälp av en hudspecialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: