Ange ditt sökord

Annons:

rosacea

Hej!

Jag har mest troligt acne rosacea. Har behandlat i fem månader med metronidazol kräm och märker tydligt att besvären kommer och går oavsett insmörjning. Jag tycker mig se ett mönster med ökade plitor strax innan mens som då håller i sig i någon vecka. Därefter kan jag vara så gott som besvärsfri för att sedan åter få mer plitor.

Hudbesvären uppkom strax innan min första graviditet, försvann under graviditeten och höll sig borta c:a 1 1/2 – 2 år. Besvären återkom efter graviditet nr 2, efter c:a 5 månaders amning. Innan graviditeterna åt jag p-piller av märket Desolett. Funderar på om mina plitor/finnar hänger samman med hormonsvängningar. Har alltså slutat amma men äter inte några p-piller. Kan det vara vanlig acne jag drabbats av?

Fick efter första graviditeten/amningen även mycket mer pormaskar på näsan. Så pass att jag tycker det är störande. Drabbades av hög ämnesomsättning efter första graviditeten vilket medförde att jag ofta var väldigt varm, nästan svettig. Kanske har det haft någon inverkan på huden. Nåväl, går det att behandla pormaskarna på näsan även om jag behandlar rosacean med metronidazolkräm? Vad är i så fall lämpligt att använda?

Jag funderar också som sagt på uppkomsten av finnar strax innan/i samband med menstruation. Har läst att det finns ett p-piller som heter Diane som skall vara bra mot acne. Vad innehåller Diane? Innehåller det östrogen på samma sätt som exempelvis Desolett? Rekommenderas Diane bara till personer med svår acne?

Tacksam för svar

Svar till av.a
På din beskrivning låter det mer som acne tycker jag, då du så tydligt märker hormonella svängningar. Pormaskar är också vanligare vid acne än rosacea.
Diane innehåller hormoner som liknar men ej är identiska med hormoner vid andra p-piller såsom Desolett. Diane har en anti-androgen effekt och hämmar talgkörtelns produktion. Diane ges till medelsvår till svår acne men inte till lindrig acne.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 oktober, 2002 Publicerad: 22 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: