Ange ditt sökord

Annons:

Rodnad och spruckna munipor

Vid upprepade tillfällen får jag först rodnad precis utanför mungiporna. Ibland stannar det vid detta men utvecklas ibland så att rejäla sprickor bildas och det gör då väldigt ont att gapa. Jag har även haft riktiga blås-munsår, dvs herpes, men detta liknar inte alls herpes. Ingen förvarnade pirrande känsla i läppen, inga blåsor och dessutom varar dessa sprickbildningar dessvärre längre tid än herpesmunsåren. Min teori är att detta beror på väderomslag (huden blir ju oftast torr då) kombinerat med stress och ökad magsyra och därmed surare andedräkt. Skulle detta kunna vara en möjlig förklaring och finns det något bra bot?

Munsår i munvinklarna är vanligare under vintern och den torra och kalla vinterluften är säkert en försämrande/bidragande faktor. I mer sällsynta fall kan det bero på blodbrist. Behandlingen är dels nån fetare/mjukgörande salva och pröva gärna Repair eller Ceridal från Apoteket, ifall inte vanligt Cerat/Labello fungerar. Har det stått ett tag kan ibland det bli en viss eksemretning eller t.o.m. vissa bakterier "bita sig fast" i sprickorna och ge en förvärring. Då skulle Du kunna använda Cortimyk/Daktacort från Apoteket, som innehåller både svag kortison+svamp/bakteriedödande medel. Insmörjes 2-3 ggr/dag i 1 vecka, sen trappar Du ner och underhåller var till varannan dag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!