Ange ditt sökord

Annons:

Rodnad och spruckna munipor

Vid upprepade tillfällen får jag först rodnad precis utanför mungiporna. Ibland stannar det vid detta men utvecklas ibland så att rejäla sprickor bildas och det gör då väldigt ont att gapa. Jag har även haft riktiga blås-munsår, dvs herpes, men detta liknar inte alls herpes. Ingen förvarnade pirrande känsla i läppen, inga blåsor och dessutom varar dessa sprickbildningar dessvärre längre tid än herpesmunsåren. Min teori är att detta beror på väderomslag (huden blir ju oftast torr då) kombinerat med stress och ökad magsyra och därmed surare andedräkt. Skulle detta kunna vara en möjlig förklaring och finns det något bra bot?

Munsår i munvinklarna är vanligare under vintern och den torra och kalla vinterluften är säkert en försämrande/bidragande faktor. I mer sällsynta fall kan det bero på blodbrist. Behandlingen är dels nån fetare/mjukgörande salva och pröva gärna Repair eller Ceridal från Apoteket, ifall inte vanligt Cerat/Labello fungerar. Har det stått ett tag kan ibland det bli en viss eksemretning eller t.o.m. vissa bakterier "bita sig fast" i sprickorna och ge en förvärring. Då skulle Du kunna använda Cortimyk/Daktacort från Apoteket, som innehåller både svag kortison+svamp/bakteriedödande medel. Insmörjes 2-3 ggr/dag i 1 vecka, sen trappar Du ner och underhåller var till varannan dag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 10 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: