Ange ditt sökord

Annons:

Rodnad och fjällande hud efter dykning i kallt vatten

Jag är 31 år gammal och mitt huvudsakliga fritidsintresse är sportdykning. När jag dyker under den kalla årstiden (vattentemp. 0-8 grader) får jag ofta problem med läppar och händer, som är de kroppsdelar som är mest exponerade för det kalla vattnet och samtidig mekanisk nötning.
Det yttrar sig genom att jag inom någon - några timmar efter avslutat dyk blir rejält röd och svullen om läppar och fingertoppar (läpparna ser ut som om de fastnat i en dammsugare). Svullnaden och rodnaden håller i sig i några timmar, utan att klia eller göra ont.
Inom ett dygn börjar huden på och runt läpparna torka och spricka upp och blir röd, varm och irriterad. På fingertopparna och runt naglarna (ibland även i delar av handflatorna) flår det översta hudlagret av, men här är huden varken varm eller irriterad.

Problemet kommer aldrig på sommaren, utan bara när det är kallt i vattnet. Kan detta vara en form av köldurticaria?
Vad gäller händerna kan jag lösa det genom att använda specialhandskar som håller händerna torra genom hela dyket, men läpparna är mitt stora problem...
Finns det något jag kan göra åt det? Antihistamintabletter är inte så lämpligt att använda i förebyggande syfte just vid dykning, eftersom man då vill undvika alla former av sederande läkemedel.

Vänliga hälsningar

Hej!
Svullnaden skulle kunna stämma med köldurticaria, men det brukar inte bli torrt och fjälligt efteråt av urticaria. Dock är frågan så pass allvarlig att du bör få den bedömd av specialist (hudläkare eller allergolog) för att trygggt kunna fortsätta att dyka. Det finns tester som man kan göra för att mer säkert kunna svara på frågan. OBS det finns idag helt icke-sederande antihistaminer, som tom flygkaptener får ta före flygning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: