Ange ditt sökord

Annons:

Rodnad och fjällande hud efter dykning i kallt vatten

Jag är 31 år gammal och mitt huvudsakliga fritidsintresse är sportdykning. När jag dyker under den kalla årstiden (vattentemp. 0-8 grader) får jag ofta problem med läppar och händer, som är de kroppsdelar som är mest exponerade för det kalla vattnet och samtidig mekanisk nötning.
Det yttrar sig genom att jag inom någon - några timmar efter avslutat dyk blir rejält röd och svullen om läppar och fingertoppar (läpparna ser ut som om de fastnat i en dammsugare). Svullnaden och rodnaden håller i sig i några timmar, utan att klia eller göra ont.
Inom ett dygn börjar huden på och runt läpparna torka och spricka upp och blir röd, varm och irriterad. På fingertopparna och runt naglarna (ibland även i delar av handflatorna) flår det översta hudlagret av, men här är huden varken varm eller irriterad.

Problemet kommer aldrig på sommaren, utan bara när det är kallt i vattnet. Kan detta vara en form av köldurticaria?
Vad gäller händerna kan jag lösa det genom att använda specialhandskar som håller händerna torra genom hela dyket, men läpparna är mitt stora problem...
Finns det något jag kan göra åt det? Antihistamintabletter är inte så lämpligt att använda i förebyggande syfte just vid dykning, eftersom man då vill undvika alla former av sederande läkemedel.

Vänliga hälsningar

Hej!
Svullnaden skulle kunna stämma med köldurticaria, men det brukar inte bli torrt och fjälligt efteråt av urticaria. Dock är frågan så pass allvarlig att du bör få den bedömd av specialist (hudläkare eller allergolog) för att trygggt kunna fortsätta att dyka. Det finns tester som man kan göra för att mer säkert kunna svara på frågan. OBS det finns idag helt icke-sederande antihistaminer, som tom flygkaptener får ta före flygning.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 24 maj, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!