Ange ditt sökord

Annons:

Roaccutan på sommaren??

Hejsan! Tänkte fråga dig lite om roaccutan. Jag har ätit roaccutan i ca 2,5 år alltså 3 kurer… Men på sistonde har jag haft lite problem med det… Acnen började komma tillbaka även fast jag åt medicinen så jag fick en högre dos(detta var i slutet på februari) Jag vet att man ska äta ca 120mg/kg och jag äter 40mg/dag nu men innan åt jag bara 10/mg varannan dag så jag e ju inte uppe i min dos ännu(väger 50kg) och min läkare vill sluta med medicinen men då får jag ju tillbaka acnen och en ofullständig dos…(har haft acne i 7 år nu och ätit roaccutan så länge så nu vill jag ha det överstökat nån gång) Hur många doser brukar man behöva innan acnen läkt ut? Och hur brukar man göra rent allmänt men doseringen? Har sluppit acne helt när jag var under behandling+ 6mån efter… Kan man räkna med att slippa acnen helt isåfall när jag är “färdigbehandlad”? Tack för en bra sida

Svar till signaturen Anna
Du har många kloka frågor som inte är alldeles lätta att svara på. Många stora och bra vetenskapliga studier har gjorts med Roaccutan. I de flesta fall räcker en eller två kurer med en totaldos per gång på 120 mg/kg precis som du skrivit. Man brukar försöka komma upp i denna totaldos under 4-6 månaders behandling. Dock finns enstaka patienter som ej blir helt bra ens efter fler behandlingsomgångar. Totalt sett brukar man nog inte ge mer än tre, högst fyra behandlingsperoider. Det finns ju andra behandlingar mot acne. Man kan ju tänka sig att fortsätta med enbart lokal behandling med A-vitaminsyra efter avslutad Roaccutan så kanske man kan hålla acnen tillbaka.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 april, 2002 Publicerad: 22 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: