Ange ditt sökord

Annons:

Risker med kortison?

Har behandlat min son (idag 2,5 år) med kortisonpreparat dagligen (två-tre ggr dagligen) mot atopiskt eksem på ben, fötter, armar, händer, hals och öron sen han var 4 månader. Är denna behandling helt riskfri? Vad finns det för forskning på kortisonets effekter på små barn?

Kortison är ett kroppseget ämne, men för att kunna få effekt via huden har man ändrat kroppens molekyl något. Man räknar med att en mycket liten del av kortisonet som stryks på huden når "kroppen", dvs har en generell effekt, vanligen ca 2%. Vissa kroppsdelar är lite mer känsliga än andra och det är ffa ögonlocken, hudvecken och insidan av låren. Sen finns det olika sorters kortisonkrämer där de svagaste (Uniderm, hydrokortison, Mildison) får köpas ut receptfritt, då de vid vanlig användning anses ofarliga. Däremot de starkare krämerna fås bara på recept.
Själv anser jag det bättre att eksemet behandlas på ett optimalt sätt (t.ex lite starkare kortisonkräm) än att barnet ska behöva lida av sin klåda och sitt eksem.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: