Ange ditt sökord

Annons:

Risker med kortison?

Har behandlat min son (idag 2,5 år) med kortisonpreparat dagligen (två-tre ggr dagligen) mot atopiskt eksem på ben, fötter, armar, händer, hals och öron sen han var 4 månader. Är denna behandling helt riskfri? Vad finns det för forskning på kortisonets effekter på små barn?

Kortison är ett kroppseget ämne, men för att kunna få effekt via huden har man ändrat kroppens molekyl något. Man räknar med att en mycket liten del av kortisonet som stryks på huden når "kroppen", dvs har en generell effekt, vanligen ca 2%. Vissa kroppsdelar är lite mer känsliga än andra och det är ffa ögonlocken, hudvecken och insidan av låren. Sen finns det olika sorters kortisonkrämer där de svagaste (Uniderm, hydrokortison, Mildison) får köpas ut receptfritt, då de vid vanlig användning anses ofarliga. Däremot de starkare krämerna fås bara på recept.
Själv anser jag det bättre att eksemet behandlas på ett optimalt sätt (t.ex lite starkare kortisonkräm) än att barnet ska behöva lida av sin klåda och sitt eksem.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!