Ange ditt sökord

Annons:

Risk med UV-behandlig av psoriasis?

Jag har psoriasis och går regelbundet på UVB-behandling. Detta är bra och lindrar mina symptom. Som jag har uppfattat saken kan inte UVB-ljus tränga igenom huden till de inre skickten där hudcancer bildas? Ett bevis för detta skulle vara att man inte blir brun på samma sätt som vid AVA-solning.
Jag känner mig inte helt övertygad, bla därför att jag tycker att jag blir just brun. Jag är lite orolig för att: ibland när man trappar upp/ökar dosen blir jag röd.
MVH

Hej!
UVB är kortvågigt ljus som inte tränger ned så djupt i huden, utan absorberas i de ytliga hudcellerna bland annat i deras DNA som då kan förändras. UVB ger rodnad, och efter något dygn pigmentnybildning. UVA är långvågigt ljus som tränger djupare ned i läderhuden och därför kan ge rynkighet. Den brunhet som UVA ger (samma som i solarier) kommer inte av nybildning av pigmentet. Man har länge vetat att UVB kan ge upphov till hudcancer. Vilken roll UVA har vid utveckling av hudcancer är mer osäkert men det är troligt att UVA bidrar till UV-ljusets skadliga verkningar.
Det låter som om du behöver diskutera med din läkare och få mer utförlig information om vilken behandling du får, och varför, när den ska avslutas och vad man ska tänka på.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: