Ange ditt sökord

Annons:

Risk med UV-behandlig av psoriasis?

Jag har psoriasis och går regelbundet på UVB-behandling. Detta är bra och lindrar mina symptom. Som jag har uppfattat saken kan inte UVB-ljus tränga igenom huden till de inre skickten där hudcancer bildas? Ett bevis för detta skulle vara att man inte blir brun på samma sätt som vid AVA-solning.
Jag känner mig inte helt övertygad, bla därför att jag tycker att jag blir just brun. Jag är lite orolig för att: ibland när man trappar upp/ökar dosen blir jag röd.
MVH

Hej!
UVB är kortvågigt ljus som inte tränger ned så djupt i huden, utan absorberas i de ytliga hudcellerna bland annat i deras DNA som då kan förändras. UVB ger rodnad, och efter något dygn pigmentnybildning. UVA är långvågigt ljus som tränger djupare ned i läderhuden och därför kan ge rynkighet. Den brunhet som UVA ger (samma som i solarier) kommer inte av nybildning av pigmentet. Man har länge vetat att UVB kan ge upphov till hudcancer. Vilken roll UVA har vid utveckling av hudcancer är mer osäkert men det är troligt att UVA bidrar till UV-ljusets skadliga verkningar.
Det låter som om du behöver diskutera med din läkare och få mer utförlig information om vilken behandling du får, och varför, när den ska avslutas och vad man ska tänka på.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!