Ange ditt sökord

Annons:

Ringorm och kvalsterbett

Hej! Mina barn har fått ringorm för andra gången på ett halvår, nu undrar jag hur smittsam ringorm är? Kan mina barn leka och stoja med andra barn utan att smitta de andra barnen? Hur får man ringorm? Är det vid direktkontakt, hud mot päls eller går det rakt igenom kläderna? Kan det smitta från barnen till andra katter ex. ”innekatter”? Vill gärna veta detta så att jag kan ”skydda” barnen från detta och informera mitt ex om hur han ska se efter barnen då de fått ringorm när de varit hos honom.

Dessutom har barnen råkat ut för kvalsterbett, detta har de även fått hos pappan. Jag undrar nu var betten kommer ifrån? Hur får barnen det? Är det från pälsdjur, t.ex. hund och katt, eller beror det på dålig ventilering i bostad? Hur skyddar jag barnen bäst mot denna åkomma? Stämmer det att kvalsterbett inte smittar?

Varför behandlar läkarna ringorm men inte kvalsterbett? Har tidigare fått utskrivet Tavegyl (klåddämpande medel) mot kvalsterbetten för att barnen inte skulle riva itu sig. Förra gången barnen hade ringorm fick vi utskrivet Lamisil och Daktacort att smörja in ringormen med. Nu senaste gången skrev läkaren ut Mildison lipid att smörja in utslagen med, denna gången hade barnen både ringorm och kvalsterbett.

Hej!
Det låter som att ni har fått många bestämda diagnoser utan att man egentligen vet riktigt vad barnen har, eftersom utslagen första gången behandlades som svamp och andra gången som lindrigt eksem! Ringorm är ett beskrivande ord för röda ringar på huden. Sådana kan vara orsakade av svamp, sitter då ofta i ansiktet tex näsan, och drabbar ofta barn som har närkontakt med marsvin eller andra små gnagare. Svamp som ger "ringorm" har egentligen pälsdjur som värddjur, och när sådan svamp kommer på människohud så blir det ofta en ganska kraftig försvarsreaktion i vår hud, med klåda och rodnad.
Alltså: Det första ni behöver göra är att få en ordentlig diagnos, man vet inte att "ringormen" är svamp förrän man tagit en odling och sett att det växer svamp där! Om det gör det, bör ju också djuret behandlas hos veterinär. Om det är vårdcentralen som behandlat barnen, så kan det vara dags att be om remiss till hudläkare, särskilt om inte svampprover alls blivit tagna.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!