Ange ditt sökord

Annons:

Ringorm och kvalsterbett

Hej! Mina barn har fått ringorm för andra gången på ett halvår, nu undrar jag hur smittsam ringorm är? Kan mina barn leka och stoja med andra barn utan att smitta de andra barnen? Hur får man ringorm? Är det vid direktkontakt, hud mot päls eller går det rakt igenom kläderna? Kan det smitta från barnen till andra katter ex. ”innekatter”? Vill gärna veta detta så att jag kan ”skydda” barnen från detta och informera mitt ex om hur han ska se efter barnen då de fått ringorm när de varit hos honom.

Dessutom har barnen råkat ut för kvalsterbett, detta har de även fått hos pappan. Jag undrar nu var betten kommer ifrån? Hur får barnen det? Är det från pälsdjur, t.ex. hund och katt, eller beror det på dålig ventilering i bostad? Hur skyddar jag barnen bäst mot denna åkomma? Stämmer det att kvalsterbett inte smittar?

Varför behandlar läkarna ringorm men inte kvalsterbett? Har tidigare fått utskrivet Tavegyl (klåddämpande medel) mot kvalsterbetten för att barnen inte skulle riva itu sig. Förra gången barnen hade ringorm fick vi utskrivet Lamisil och Daktacort att smörja in ringormen med. Nu senaste gången skrev läkaren ut Mildison lipid att smörja in utslagen med, denna gången hade barnen både ringorm och kvalsterbett.

Hej!
Det låter som att ni har fått många bestämda diagnoser utan att man egentligen vet riktigt vad barnen har, eftersom utslagen första gången behandlades som svamp och andra gången som lindrigt eksem! Ringorm är ett beskrivande ord för röda ringar på huden. Sådana kan vara orsakade av svamp, sitter då ofta i ansiktet tex näsan, och drabbar ofta barn som har närkontakt med marsvin eller andra små gnagare. Svamp som ger "ringorm" har egentligen pälsdjur som värddjur, och när sådan svamp kommer på människohud så blir det ofta en ganska kraftig försvarsreaktion i vår hud, med klåda och rodnad.
Alltså: Det första ni behöver göra är att få en ordentlig diagnos, man vet inte att "ringormen" är svamp förrän man tagit en odling och sett att det växer svamp där! Om det gör det, bör ju också djuret behandlas hos veterinär. Om det är vårdcentralen som behandlat barnen, så kan det vara dags att be om remiss till hudläkare, särskilt om inte svampprover alls blivit tagna.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 januari, 2004 Publicerad: 27 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: