Ange ditt sökord

Annons:

Recidiverande multipla utbredda bölder på kroppen

Har i många år haft problem med smärtande bölder med en ibland “gul topp” som kommer och går på kroppen. De tömmer sig oftast inte, men en del växer sig riktigt stora och blir rejält inflammerade. Det börjar alltid med någon enstaka böld, de sprider sedan ut sig över benen, gumpen, bålen, midjan, armhålor osv. Har nu börjat få enstaka i ansiktet också. Bölderna stannar kvar i ca 1 månad, sen går de spontant tillbaka för att sedan komma åter efter ca två månader. Har haft dessa problem länge nu, säkert i fem år, problemet har snarare ökat och det blir värre och värre. Mår psykiskt mycket dåligt av detta, är en ung tjej och mår numera mycket dåligt av att visa mig naken pga av alla ärr. Kan tillägga att jag är allergiker, hade rejäla böjveckseksem som liten, vilka nu försvunnit sedan ca 10 års ålder. Fick barn för ett halvår sedan och tycker snarare att problemen ökat efter detta. Har genom mitt arbete fått en och annan kur med Dalacin (har dock aldrig gått och undersökt mig riktigt) vilket har hjälpt mig direkt, men tyvärr återkommer bölderna alltid förr eller senare…

Hudens skyddsbarriär är dålig vid atopiskt eksem och det är vanligt att man får återkommande hudinfektioner, oftast orsakade av stafylokocker. Du tycks ha det extra besvärligt med utbredda djupa bölder. Ibland kan långtidsbehandlings med antibiotika hjälpa vid denna typ av infektioner och då menar jag behandling med antibiotika i 3-6 månader, ibland ännu längre. Ljusbehandling kan stärka hudbarriären och motverka bakterie-infektion. Jag tycker du skall ta kontakt med en hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: